Na prijedlog zastupnika Adisa Arapovića

Predstavnički dom PFBiH donio Rezoluciju o zaštiti mira u BiH, razlog - eskalacija na političkoj sceni BiH i neprimjereni istupi iz RS-a

Front27.09.21, 19:24h

Predstavnički dom PFBiH donio Rezoluciju o zaštiti mira u BiH, razlog - eskalacija na političkoj sceni BiH i neprimjereni istupi iz RS-a
U devet tačaka, Rezolucija poziva čelnike iz RS-a da prekinu blokadu institucija BiH, kao i predstavnike stranka iz tog entiteta da političke nedoumice rješavaju u legalnim bh. institucijama

 

Na prijedlog zastupnika Adisa Arapovića, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici prihvatio Rezoluciju o zaštiti mira, suvereniteta, cjelovitosti, ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine u njenoj eorounijskoj i euroatlantskoj perspektivi.

 

Prema obrazloženju predlagača, razlozi za pripremu Rezolucije su eskalacija na političkoj sceni Bosne i Hercegovine i neprimjereni istupi odgovornih iz Republike Srpske.

 

U devet tačaka, Rezolucija poziva čelnike iz RS-a da prekinu blokadu institucija BiH, kao i predstavnike stranka iz tog entiteta da političke nedoumice rješavaju u legalnim bh. institucijama.

 

Rezolucijom, Zastupnički dom osuđuje istupe Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz RS-a, koji se odnose na prijetnje secesijom RS-a iz Bosne i Hercegovine.

 

Tužilaštvo BiH i sigurnosni organi su pozvani da iz njihovog djelokruga osiguraju primjenu pozitivnih propisa, a Vijeće za implementaciju mira, Ured visokog predstavnika u BiH i EUFOR da pravovremeno spriječe narušavanje mira, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

 

Prije izjašnjavanja Predstavničkog doma o ovoj rezoluciji, iz Kluba HDZ-HNS je rečeno da je neće podržati jer je u proceduru dostavljena jutros uoči sjednice, a ne u potrebnih 14 dana prije, kao i da Rezolucija dotiče nadležnosti koje može imati samo Parlamentarna skupština BiH, ne i Federalni parlament.

 

Nakon usvajanja Rezolucije većinom glasova, Predstavnički dom je glasao o narednoj tački dnevnog reda sasvim drugačije materije; zadužio je  Federalnu vladu da u roku od 60 dana pripremi i u proceduru uputi prijedloge zakona o administrativnom proglašenju gradovima općina Lukavac, Orašje, Zavidovići, Stolac, Bosanska Krupa i Konjic.

 

Prije svih ovih tačaka dnevnog reda, Predstavnički dom je odobrio Federalnoj vladi Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH za period 2021-2027. godina.

 

Sjednica je završena kasno popodne, termin iduće bit će poznat naknadno.

 

(Fena/mr)Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još