Naučnici zabrinuti

Černobilska misterija zbunila sve stručnjake: Ispod reaktora 4 raste radijacija, ne znaju zašto

Hronika27.09.21, 11:22h

Černobilska misterija zbunila sve stručnjake: Ispod reaktora 4 raste radijacija, ne znaju zašto
Naučnici iz Ukrajine postavili su mnoge senzore oko reaktora 4 koji stalno prate razinu radioaktivnosti. Posljednjih dana razina zračenja drastično je porasla, ali niko ne zna zašto

 

Razina radijacije ispod reaktora 4 u Černobilu, gdje je 1986. bila nuklearna katastrofa zbog koje i danas u Hrvatskoj umiru od raka, iznenadila je stručnjake.

 

Ispod tog reaktora koji je eksplodirao i dalje je aktivno nuklearno gorivo i sljedećih 24.000 godina niko neće moći živjeti na tom području. Struktura od 1,5 milijardi eura štiti da se radijacija proširi, ali sad se ona pojačava, a niko ne zna zašto, piše History of yesterday.

 

Neil Hyatt, nuklearni hemičar sa Univerziteta u Sheffieldu spomenuo je kako postoji mogućnost da se uranovo gorivo samo po sebi ponovo zapali.

 

- Baš kao što se ugljen može ponovo rasplamsati u roštilju, tako i nuklearni materijali koji su nekad bili zapaljeni - pojašnjava Hyatt.

 

On je, kao i nekolicina nuklearnih hemičara, ranije spominjali mogućnost ponovnog aktiviranja urana iz Černobila, ali naučnici iz Ukrajine koji su odgovorni za upravljanje nuklearnom aktivnošću u blizini do sada zapravo nisu slušali.

 

Naučnici iz Ukrajine postavili su mnoge senzore oko reaktora 4 koji stalno prate razinu radioaktivnosti.

 

Nedavno su ti senzori otkrili stalno povećanje razine radioaktivnosti. Čini se da ova radioaktivnost dolazi iz nedostupne komore ispod reaktora 4 koji je blokiran od noći eksplozije 26. aprila 1986. godine.

 

Šta bi moglo biti uzrok tome?

 

Stručnjaci iz Ukrajine ne razumiju zašto se to događa, iako imaju neke pretpostavke.

 

Voda se koristi za pokretanje procesa fisije unutar nuklearnih materijala, što čini energiju oslobađanja nuklearnog materijala koja se unutar nuklearnog reaktora može držati pod kontrolom, ali u ovom slučaju stručnjaci se boje da to neće moći kontrolirati.

 

Druga pretpostavka je da budući da je reaktor 4 potpuno zaštićen, voda od kiše nije mogla doći do nuklearnog goriva. Voda iz kiše mogla je držati nuklearni materijal pod kontrolom. Bez vode nuklearno gorivo može biti u opasnosti od pregrijavanja, što može dovesti do nove nuklearne katastrofe.

 

Možda postoji još jedan razlog za ovo stalno povećanje radioaktivnosti, ono što je gore spomenuto samo su pretpostavke, možda se nešto potpuno drugačije događa ispod reaktora 4 ili unutar nuklearnog materijala koji je ostao unutra. Ovo je nešto što bi definitivno trebalo alarmirati kako bi se pripremili za najgoru situaciju.

 

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!