TALIBANI UVODE EKSTREMNE KAZNE

Za seks prije ili van braka, 100 udaraca bičem u javnosti! Najavljena pogubljenja i amputacije...

Hronika24.09.21, 19:50h

Za seks prije ili van braka, 100 udaraca bičem u javnosti! Najavljena pogubljenja i amputacije...
- Našem šerijatu je jasno, za one koji imaju spolne odnose i nisu u braku, bilo da se radi o djevojčici ili dječaku, kazna je 100 udaraca bičem u javnosti - rekao je talibanski sudac u Balkh-u Hadži Badruddin

 

 


Ozloglašeni bivši talibanski šef vjerske policije rekao je da će se u Afganistanu nastaviti s ekstremnim kaznama poput pogubljenja i amputacija, javlja BBC, a prenosi Dnevno.hr.

 


Mula Nooruddin Turabi, sada zadužen za zatvore, rekao je za AP News da su amputacije “potrebne za sigurnost”.


Rekao je da se ove kazne ne smiju javno izricati, kao što je bilo pod prethodnom talibanskom vlašću devedesetih godina. No, odbacio je gnjevne reakcije zbog javnih pogubljenja u prošlosti: “Nitko nam neće reći kakvi bi naši zakoni trebali biti.”


Od preuzimanja vlasti u Afganistanu 15. kolovoza, talibani su obećavali blaži oblik vladavine nego u svom prethodnom mandatu. No, već je bilo nekoliko izvješća o kršenjima ljudskih prava u cijeloj zemlji.


Human Rights Watch u četvrtak je upozorio da su talibani u Heratu “tražili javno aktivne žene, uskraćujući ženama slobodu kretanja izvan njihovih domova [i] namećući obvezna pravila oblačenja”. U kolovozu je Amnesty International rekao da talibanski borci stoje iza masakra devet pripadnika progonjene manjine Hazara.


Glavni tajnik Amnestyja Agnès Callamard tada je rekao da je “hladnokrvna brutalnost” ubojstava “podsjetnik na prošlost Talibana i zastrašujući pokazatelj onoga što talibanska vladavina može donijeti”.


Turabi, poznat po oštrim kaznama za ljude koji su uhvaćeni slušajući nereligioznu glazbu ili šišajući bradu devedesetih, rekao je za AP da će, iako će se nastaviti s oštrim oblicima kažnjavanja, talibani sada dopustiti televiziju, mobitele, fotografije i video zapise. Nekoliko dana prije nego što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom, talibanski sudac u Balkh-u, Hadži Badruddin, rekao je za BBC da podržava oštro i doslovno tumačenje islamskog vjerskog zakona.


-  Našem šerijatu je jasno, za one koji imaju spolne odnose i nisu u braku, bilo da se radi o djevojčici ili dječaku, kazna je 100 udaraca bičem u javnosti - rekao je Badruddin.


- Ali za svakoga tko je oženjen, moraju ga kamenovati do smrti… Za one koji kradu: ako se to dokaže, onda mu treba odrezati ruku - dodaje.


Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da, iako je važno komunicirati s talibanima, “Opća skupština UN -a nije prikladno mjesto za to”. SAD, koje se nalaze u odboru za akreditiranje, također je rekao da neće donijeti odluku prije kraja summita sljedećeg tjedna, prenosi Dnevno.hr.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 67

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još