Podnio krivične prijave

Stanivuković: To što se na UKC RS radi s kiseonikom je zločin nad čovječanstvom!

Front24.09.21, 13:14h

Stanivuković: To što se na UKC RS radi s kiseonikom je zločin nad čovječanstvom!
Istakao je kako je uvidom u dokumentaciju jasno da firma koja isporučuje kiseonik bolnici nema dozvolu za to, te da ne isporučuje medicinski već tehnički kiseonik koji također nema dokumentaciju

 

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković podnio je krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu RS protiv direktora UKC RS, firme TGT, ministra zdravstva RS i glavnog inspektora RS zbog nabavke kiseonika za ovu zdravstvenu ustanovu. Istakao je kako je uvidom u dokumentaciju jasno da firma koja isporučuje kiseonik bolnici nema dozvolu za to, te da ne isporučuje medicinski već tehnički kiseonik koji također nema dokumentaciju. "Ovo je zločin nad čovječanstvom", poručio je, prenosi N1.

 

“Po mom skromnom mišljenju, ovo je krivično djelo najteže vrste otkako se bavim ovim. Vidjeli smo da su kupovane maske preko turističke agencije, znate za aferu ‘Pokretna bolnica’, da su skuplje plaćeni respiratori. Da su ovo kriminalne radnje najgore vrste. Ali ono što se radi na UKC RS kada je u pitanju kiseonik je zločin nad čovječanstvom, ja ne znam pronaći drugi izraz”, rekao je Stanivuković.

 

Istakao je kako na UKC dolazi kiseonik bez licence, bez atesta, kontrole serije i bez papira koji potvrđuje o kakvom kiseoniku i kvalitetu kiseonika je riječ.

 

“Medicinski kiseonik je zvanično lijek, a firma preko koje se nabavlja nije registrovana za nabavku tog lijeka. Odgovorno tvrdim da ta firma to ne može da se radi. Ta firma nema dozvolu za uvoz i promet lijekova na veliko, a da bi isporučivala kiseonik mora imati to. Provjerama UIO u RS na UKC nije uvezen medicinski kiseonik. Iz Agencije za lijekove koji smo dobili, ta firma nije uvezla medicinski kiseonik jer nema serije kvalitete”, rekao je Stanivuković.

 

Krivične prijave podnio je protiv direktora UKC RS Vlade Đajića, direktora firme TGT Stanislava Ćađe, glavnog inspektora RS Milice Matijević i ministra zdravstva RS Alena Šeranića.

 

“UKC RS je uplatio 1,4 miliona KM toj firmi za isporuku tehničkog, a ne medicinskog kiseonika. Ta firma registrovana je za promet medicinskih sredstava, što je nešto sasvim drugo. Ova firma isporučuje kiseonik Vodovodu i to se ne može porediti s medicinskim kiseonikom. Tender koj je sporno napisan govori isto u prilog tome”, kazao je Stanivuković.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!