Predsjedavajući Predsjedništva BiH u New Yorku

Uprkos Dodikovom protivljenju: Komšić se obraća na Generalnoj skupštini UN-a

Front22.09.21, 14:07h

Uprkos Dodikovom protivljenju: Komšić se obraća na Generalnoj skupštini UN-a
Na konferenciji za medije koju je prije nekoliko dana održao tim povodom, istakao je da će Guterres, ukoliko dozvoli Komšićevo obraćanje “zabiti jedan od eksera u mrtvački kovčeg BiH”

 

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas će se obratiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

 

Komšić će u nastavku sjednice biti prvi govornik, a njegovo obraćanje je planirano u 17 sati po našem vremenu.

 

Iz Demokratske fronte na Twitteru su objavili i direktan link putem kojeg će se moći pratiti Komšićev govor, a važno je istaći da se predsjedavajući Predsjedništva BiH već susreo sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom kojeg je upoznao sa trenutnom situacijom u BiH, a osim toga, razgovarao je i sa drugim svjetskim državnicima.

 

Komšićev odlazak u New York izazvao burnu reakciju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je kazao da je time prekršen Ustav te da je riječ o samovoljnoj posjeti jer nema pristanka Predsjedništva. On je također uputio i pismo Guterresu te svim ostalim članicama UN-a kako bi spriječio Komšićevo obraćanje.

 

Na konferenciji za medije koju je prije nekoliko dana održao tim povodom, istakao je da će Guterres, ukoliko dozvoli Komšićevo obraćanje “zabiti jedan od eksera u mrtvački kovčeg BiH”.

 

- Ako se desi da generalni sekretar izignoriše ovo što je navedeno u pismu onda to govori da se najviši vrh UN-a upetljao u rasturanje Bosne i Hercegovine jer je time ignorisao Ustav i proceduru BiH, poručio je tada Dodik.

 

Ipak, uprkos njegovim nastojanjima, Komšić će danas govoriti pred Generalnom skupštinom UN-a.

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još