Epidemiolog o porastu broja zaraženih

Sanjin Musa: Sve govori podatak da 88 posto hospitaliziranih nije vakcinisano

Hronika20.09.21, 19:40h

Sanjin Musa: Sve govori podatak da 88 posto hospitaliziranih nije vakcinisano
Mnogi građani navode kako je moguće da su zaraženi iako su vakcinisani sa obje doze, Musa kaže kako je vakcinacija važna u sprečavanju teških oblika bolesti

 

Šef epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa gostovao je na N1 gdje je govorio o povećanju broja zaraženih koronavirusom te je istakao podatak da 88 posto od hospitaliziranih pacijenata nije vakcinisano te potcrtao važnost vakcinacije protiv korone. Rekao je da je to jedini alat protiv ove bolesti koji u ovom trenutku imamo.

 

Današnji podaci o koronavirusu u BiH pokazuje da je 39 osoba preminulo, a Musa je kazao kako se Federacija BiH nalazi na visokom nivou prenosa Covida-19.

 

Istakao je i značajan podatak da među hospitaliziranim pacijentima koji su zaraženi koronavirusom, njih 88 posto nije vakcinisano. “Zabrinjava podatak da raste broj zaraženih u svim dobnim skupinama, kao i u onoj od 60 godina i želimo da apeliramo na ovu skupinu da se odazove na vakcinaciju. Procjenjujemo da je 34 posto starijih od 60 primilo prvu dozu vakcine. Stopa smrtnih slučajeva iznosi 86 posto kod onih starijih od 60 godina. Znamo da je i dob značajna za razvoj komplikacija i smrtni ishod, tako da je poruka da se svi, a posebno u ovoj najranjivijoj dobnoj skupini, odazovu na vakcinaciju“, naglasio je Musa za.


BiH je prva u Evropi po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa, a Musa je komentarišući taj podatak naveo kako je cijeli region prvi po smrtnosti, ali da je upravo važan sistem nadzora, odnosno mogućnost da detektirate sve smrtne slučajeve. Govoreći o smrtnosti od korone u BiH, kazao je i da je drugi aspekt demografska struktura stanovništva.

 

“Gleda se koliko ima starijih osoba u nekoj populaciji, koliko ih je sa hroničnim oboljenjima. Mi smo od početka imali broj da je na intenzivnoj njezi bilo preko 90 posto onih koji su imali bar još jednu pridruženu bolest“, rekao je Musa.

 

Musa je potcrtao i kako se nalazimo u javno zdravstvenoj krizi koja nije viđena u zadnjih 100 godina. Dodao je i kako će trebati još neko vrijeme da se brojke evaluiraju i da se kako bi se mogle vidjeti tačni podaci o svemu vezanom za koronu.


Na pitanje da li najgore tek dolazi, Musa je odgovorio kako je evidentno da brojke rastu, kao i da nas sve očekuju respiratorne infekcije, ali da je vakcinacija alat protiv ove bolesti.

 

“Za razliku od prošle godine kad nismo imali drugi alat, u ovom trenutku imamo vrlo važan alat a to su vakcine. Vakcinacijom se virus ne može zaustaviti, ali se njegova aktivnost može suzbiti u vezi teže kliničke slike i komplikacija sa bolešću“, istakao je Musa.

 

Mnogi građani navode kako je moguće da su zaraženi iako su vakcinisani sa obje doze, Musa kaže kako je vakcinacija važna u sprečavanju teških oblika bolesti.

 

“Nemamo drugi alat u ovom trenutku, nema konkretnih stvari koje bi doprinijele borbi osim toga. Podaci onih koji su hospitalizirani a nisu vakcinisani, sami govore sve“, rekao je.

 

Kazao je i da su preporuke za one osobe koje su primile prvu dozu vakcine protiv Covida, a u međuvremenu su se zarazili, da trebaju sačekati na drugu dozu šest mjeseci od toga.


Komentarisao je i situacija u školama, te povećanom broju zaražene djece. Potcrtao je kako je veliki izazov funkcioniranje škole u pandemiji, ali i da su date preporuke i mjere kojim se pokušava nivo prenosa smanjiti.

 

“Onog trenutka kad imate kompleksnu situaciju u zajednici, ona će se preslikati u školu. Važna je budnost menadžmenta da pomognu u tome da se prati situacija i da ne dođe do eksplozije epidemije unutar škole“, naglasio je Musa.

 

Za N1 je govorio o tome i zašto je važno nositi zaštitnu masku te rekao kako je 30 posto ljudi zaraženo a da nemaju nijedan simptom te je iz tog razloga važno nositi masku.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još