šarović u sarajevu

Opozicione stranke iz RS-a u bh. institucijama nastavljaju poštovati odluke NSRS

Front20.09.21, 13:41h

Opozicione stranke iz RS-a u bh. institucijama nastavljaju poštovati odluke NSRS
Šarović je poručio da su sada na potezu predsjedavajući Vijeća ministara BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Zoran Tegeltija i Milorad Dodik da ponude rješenja za izlazak iz krize, jer se ne može očekivati od opozicije da nosi teret krize

 

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da će opozicione stranke iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u državnim institucijama nastaviti slijediti odluke Narodne skupštine RS-a.

 

Istakao je da nisu imali nikakve konsultacije s predstavnicima stranaka pozicije oko današnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

 

Šarović je poručio da su sada na potezu predsjedavajući Vijeća ministara BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Zoran Tegeltija i Milorad Dodik da ponude rješenja za izlazak iz krize, jer se ne može očekivati od opozicije da nosi teret krize.

 

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik te stranke u Predstavničkom domu PSBiH Branislav Borenović ponovo je da i oni ostaju pri odlukama NSRS-a te da dok se ne riješi pitanje nametnutog Inzkovog zakona nema donošenja odluka u institucijama BiH.

 

Radi se o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida koju je nametnuo bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, nakon čega su predstavnici RS-a u institucijama BiH odlučili su da ne učestvuju u radu državnih institucija.

 

Borenović je zatražio od vladajuće koalicije da nađe rješenje za novonastalu situaciju i da se prevaziđe nametnuti zakon, kao što su postigli dogovor oko NATO puta, povećanju akciza, raznih budžetskih privilegija i slično.

 

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) i poslanik te stranke u Predstavničkom domu PSBiH Nenad Nešić naglasio je da duboko vjeruje da i Srbi i Hrvati i Bošnjaci imaju pravo na demokratiju i da zakone donose njihovi izabrani predstavnici, a ne tuđi visoki predstavnici.

 

On ne vidi smisao da učestvuje u radu sjednica sve dok pojedinci iz vlasti aplaudiraju nametnutim zakonima i time ne poštuju ni Parlamentarnu skupštinu BiH ni narode u Bosni i Hercegovini.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!