Prijeti mu doživotni zatvor

Američki milijarder proglašen krivim za ubistvo najbolje prijateljice, slučajno priznao zločin na snimanju za HBO

Hronika18.09.21, 14:53h

Američki milijarder proglašen krivim za ubistvo najbolje prijateljice, slučajno priznao zločin na snimanju za HBO
Durst je slučajno priznao tri stara slučaja nerazriješenih ubojstva tijekom snimanja dokumentarnog filma HBO-a iz 2015. godine

 


Američki milijarder Robert Durst u petak je na sudu u Los Angelesu proglašen krivim za ubistvo najbolje prijateljice Susan Berman 2000. godine zbog čega mu prijeti doživotni zatvor, a povezuje ga se s još dva stara ubistva, piše Hina a prenose mediji.

 

Durst je slučajno priznao tri stara slučaja nerazriješenih ubistava tokom snimanja dokumentarnog filma HBO-a iz 2015. Dok je još nosio mikrofon nakon jednog intervjua snimljen je kako u zahodu sam sebi mrmlja u bradu "Šta sam učinio? Ubio sam ih sve".

 

Tužitelji su Dursta, kojem prijeti doživotni zatvor opisali kao bogatog i "narcisoidnog psihopatu", a izricanje kazne sudac je zakazao za 18. oktobar.

 

Durst je optužen da je ubio Berman metkom u glavu kako bi prikrio nestanak svoje žene Kathleen McCormack Durst koja je nestala u New Yorku 1982. godine.

 

Tom 78-godišnjaku sudilo se samo za ubistvo Berman u njenom domu u Kaliforniji, a sumnjiči ga se za ubstva supruge i bivšeg susjeda koja su se dogodila u posljednjih 39 godina.

 

Iako je godinama bio osumnjičen za nestanak supruge, 29-godišnje studentice medicine, nikad nije podignuta optužnica. Tužitelji su rekli da ju je on ubio i da je 18 godina kasnije odlučio ubiti Berman jer je otkrila drugima da mu je pomagala prikriti taj zločin.

 

Ubrzo nakon objave presude porodica McCormack zatražila je od tužitelja u okrugu Westchester u New Yorku da pokrene kazneni progon protiv Dursta, a slučaj je obnovljen još u maju.

 

Tužitelji su tokom suđenja povezali Dursta i s ubistvom susjeda Morrisa Blacka u Galvestonu u Teksasu 2001. Durst je u tom slučaju oslobođen optužbe za ubistvo iako je priznao da je raskomadao Blacka i bacio njegove ostatke nakon što je slučajno pogođen.

 

Durst je unuk osnivača jedne od vodećih kompanija za nekretnine u New Yorku, a objavu presude pratio je iz zatvora zbog izloženosti koronavirusu.

 

Uhapšen je dok je ulazio u hotel u New Orleansu gdje je bio prijavljen pod lažnim imenom, samo nekoliko sati prije emitiranja posljednje epizode HBO-ovog dokumentarca bez kojega po riječima tužitelja ne bi bilo ni osuđujuće presude.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!