Konaković i Ademović održali pres-konferenciju

NiP: Bez obzira na 'slatke riječi' i donirane vakcine, Vučićevi postupci izazivaju sumnju u njegove 'dobre' namjere

Front16.09.21, 14:01h

NiP: Bez obzira na 'slatke riječi' i donirane vakcine, Vučićevi postupci izazivaju sumnju u njegove 'dobre' namjere
Politički direktor NiP-a Kemal Ademović i predsjednik te stranke Elmedin Konaković danas su na konferenciji za medije govorili o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, hapšenju branitelja BiH, blokadi državnih institucija, sinhroniziranom donošenju zakona o ćirilici, izgradnji 'svesrpskog svetilišta'

 

Rukovodstvo stranke Narod i Pravda (NiP) smatra nedopustivim hapšenje građana, branitelja, Bosne i Hercegovine, te poziva vlast Republike Srbije da odmah oslobode uhapšene građane, branitelje BiH, i da njihovo daljnje eventualno procesuiranje prepuste pravosuđu BiH.

 

Politički direktor NiP-a Kemal Ademović i predsjednik te stranke Elmedin Konaković danas su na konferenciji za medije govorili o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, hapšenju branitelja BiH, blokadi državnih institucija, sinhroniziranom donošenju zakona o ćirilici, izgradnji 'svesrpskog svetilišta'.

 

- Hapšenja i procesuiranje naših nevinih ljudi shvatamo i kao pokušaj revizije historije i činjenica koje su utvrdila međunarodna tijela i izjednačavanje agresora i žrtve – kazao je Ademović.

 

kemal-ademovic

 

Podsjetio je da je UN-ova i Međunarodna komisija za utvrđivanje ratnih zločina, kojom je predsjedavao Tadeusz Mazowiecki, utvrdila da je 85 posto zločina izvršeno od strane srpskih snaga, 13 posto od strane hrvatskih, a 2 posto od strane Armije Republike BiH, ili bosanskih snaga.

 

Također je i Svjetski jevrejski kongres upotpunosti odbacio izvještaj Komisije entiteta RS o Srebrenici, nazivajući sadržaj tog izvještaja sramotnim.

 

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković smatra da odnos vlasti Srbije prema BiH izaziva ne samo sumnju nego i obavezu da „budemo oprezni“

 

- BiH nije zaslužila takav odnos Srbije prema teritoriji BiH, njenim građanima. Bez obzira na 'slatke riječi', donirane vakcine, postupci predsjednika Aleksandra Vučića izazivaju ne samo sumnju u njegove 'dobre' namjere, nego nas obavezju da sa puno više opreza ulazimo u buduće kontakte i dodatno radimo na jačanju našeg društva, koje se samo snažno i ojačano može se suprotstaviti nekim novim ambicijama i aspiracijama koje su vidljive na političkoj sceni – kazao je Konaković.

 

Također je ukazao i na kreiranje teza o radikalizaciji bošnjačkog naroda, a to su samo teze zabluda i neistina.

 

Konaković je pozvao i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, da konkretnije pojasni svoju agendu i namjeru.

 

- Veoma je važno da visoki predstavnik u BiH Kristian Schmidt, u čije dobre namjere ne sumnjamo, ali je bilo nekoliko nepreciznih, nejasnih izjava koje bi mogao razjasniti i pozivamo ga da to uradi u narednim danima – poručio je Konaković.

 

Konaković je komentirao i današnje pretrese u slučaju "Dženana Memića". Smatra da ih  jer trebalo napraviti prije pet godina.

 

Pozvao je sve koji su na vodećim pozicijama u BiH, da uozbilje svoj posao, da ne rješavaju probleme telefonskim pozivima, da koriste snagu institucija.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još