Bivši visoki predstavnik u BiH

Petritsch: 'Ako Srbi i Hrvati budu bojkotovali naredne izbore - to je de facto kraj BiH'

Front14.09.21, 18:07h

Petritsch: 'Ako Srbi i Hrvati budu bojkotovali naredne izbore - to je de facto kraj BiH'
On je kazao da je dugogodišnje prisustvo visokog predstavnika u BiH imalo „kontraproduktivan efekat“. Kritikovao je prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici

 

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch izjavio je da bi neuspjeh narednih izbora u BiH uslijed bojkota Srba i Hrvata značio "de facto kraj" te države.

 

„Ako naredni izbori propadnu zbog Srba i Hrvata, to bi mogao značiti de facto kraj države Bosne i Hercegovine“, rekao je Petritsch u intervjuu za bečki Die Presse.

 

On je kazao da je dugogodišnje prisustvo visokog predstavnika u BiH imalo „kontraproduktivan efekat“.

 

Kritikovao je prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

 

„Time žrtve nisu ništa dobile, a srpski bojkot svih državnih institucija paralizovao je zemlju. Dešava joj se najveća kriza posljednjih godina“, rekao je Petritsch.

 

Bivši visoki predstavnik je kazao da je njeno rješavanje na plećima Christiana Schmidta, nasljednika Valentina Inzka.

 

„Ako se kriza ne riješi ubrzo, napori EU i SAD za donošenje novog izbornog zakona bit će ugroženi“, kazao je Wolfgang Petritsch.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 216

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još