Poznati advokat na skupu 'Pravda za Dženana i Davida'

Pećanin: 'Kako je moguće da više Sarajlija ode na koncert Cece u Lukavicu nego na protest protiv zločinačke vlasti?'

Front11.09.21, 17:01h

Pećanin: 'Kako je moguće da više Sarajlija ode na koncert Cece u Lukavicu nego na protest protiv zločinačke vlasti?'
Zamislite da se pred Tužilaštvom KS okupilo 50.000 građana koji traže smjenu Sabine Sarajlija! Vi znate za historijski govor Martina Luthera Kinga... I ja imam san da građani BiH dostojanstveno ustanu i otmu vlastitu sudbinu i svoje djece od bagre, nacionalističke vlasti koja nas jaše više od 30 godina, rekao je Senad Pećanin

 

U Sarajevu se danas održava protest “Pravda za Dženana i Davida”, kojeg su podržali brojni građani glavnog grada, ali i drugih bh. gradova.

 

Članovi porodica, prijatelji i aktivisti koji dolaze iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine traže da se utvrdi istina o stradanju mladića iz Sarajeva i Banje Luke – Dženana Memića i Davida Dragičevića.

 

Okupljenim se obratio novinar i advokat Senad Pećanin:

 

“Iako sam se trudio i uspio biti sa svojom porodicom na većini do sada organiziranih skupova, prvi put govorim. Mi svi i svi oni koji imaju trunku ljudskosti i morala znaju za slučajeve ubistva Dženana i Davida i mafijašku akciju zataškavanja tih zločina. Ja zastupam porodicu Adnana Hadžagića koji je preminuo prošle godine. Porodica je trpjela pritiske da ga ukopa bez obdukcije. Nalaz sudskog vještaka je pokazao da je Adnanova smrt posljedica brutalnog policijskog premlaćivanja, onda je Kantonalno tužilaštvo organiziralo drugu obdukciju u Tuzli koja je pokazala isto – Adnan Hadžagić je ubijen, brutalno premlaćen. Od tada do danas ovaj zločin za KTKS ne postoji, nema suđenja, nema optužnice, nema osumnjičenih iako svi znaju da se radi o policijskim službenicima koji su pokušali falsificirati uzrok Adnanove smrti”, rekao je Pećanin.
 

Dodao je je kako porodica Memić i advokat Ifet Feraget po 20. put svima “pružaju priliku da pokažemo kako nismo ovce”.

 

“Po 20. put porodica Memić i advokat Feraget nam pružaju priliku da pokažemo da nismo ovce, da smo zadržali mrvu dostojanstva, da želimo da živimo slobodno, a ne u strahu od zločinačke vlasti, korumpiranog sistema. Šta se to dogodilo sa Sarajevom i Sarajlijama koje su u ratu pružili otpor fašistima s brda, kako je moguće da više Sarajlija ode na koncert Cece u Lukavicu nego na protest protiv zločinačke vlasti. Zamislite da se pred KT KS okupilo 50.000 građana koji traže smjenu Sabine Sarajlija. Vi znate za historijski govor Martina Luthera Kinga. I ja imam san da građani BiH dostojanstveno ustanu i otmu vlastitu sudbinu i svoje djece od bagre, nacionalističke vlasti koja nas jaše više od 30 godina”, kazao je Pećanin.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 176

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još