GODIŠNJICA TERORISTIČKOG NAPADA 11. SEPTEMBRA 2001.

Mnogi od nas pamte taj dan - kada je čovjek pokazao svoju tamnu, zlu stranu! A oni koji ne pamte, taj dan ostaje...

Front11.09.21, 10:49h

Mnogi od nas pamte taj dan - kada je čovjek pokazao svoju tamnu, zlu stranu! A oni koji ne pamte, taj dan ostaje...
Koordinirani teroristički napad nije samo napad na simbole američkog društva. Napadnut je sistem vrijednosti koji utjelovljuju SAD, ali i ostatak slobodnog svijeta. Strahovita smrt, užas, patnja i bol, u samo nekoliko sati

 

 

 

 

Platforma za progres uputila je saopćenje povodom godišnjice terorističkog napada koji je promijenio svijet, a u kome navodi:


Mnogi od nas pamte taj dan, a oni koji ne, taj dan ostaje kao historijska opomena.


11. septembra 2001. dva putnička aviona udarila su u World Trade Center (WTC) u New Yorku.
U tom napadu poginuli su svi putnci na letu 11 American Airlinesa, kao i hiljade ljudi u sjevernom tornju WTC-a. Sedamnaest minuta kasnije, otmičari aviona na letu 17 United Airlinesa, usmjerili su avion u južni toranj centra, ubivši tom prilikom sve putnike i članove posade.


U ovom terorističkom činu ubijeno je gotovo 3.000 ljudi.


Na meti terorista nisu bile samo „kule blizanci“ kao simbol američke ekonomske moći, nego i Pentagon kao simbol vojne moći SAD-a.


Treći avion udario je u sjedište vojske SAD-a, nešto manje od sat vremena nakon što su napadnuti tornjevi. Četvrti avion - let 93 - srušio se u polje u Pensilvaniji. Posada i putnici na ovom letu borili su se da preuzmu kontrolu od otmičara. Vjeruje se da je meta ovog aviona bila Bijela kuća – simbol političke Amerike.


Koordinirani teroristički napad nije samo napad na simbole američkog društva. Napadnut je sistem vrijednosti koji utjelovljuju SAD, ali i ostatak slobodnog svijeta.
Strahovita smrt, užas, patnja i bol, u samo nekoliko sati.


Bio je to dan kada se promjenio cijeli svijet. Dan kada je čovjek pokazao svoju, do tada neviđenu tamnu, zlu stranu.


Dvadeset godina kasnije, čini se da se New York oporavio od ove velike tragedije, ali 11. septembar je ostavio dubok trag, ne samo na ovaj grad, već i na američki etos i globalnu zajednicu.


11. septembar 2001. opomena je i nauk o prirodi ljudske destruktivnosti, ispunjenoj mržnjom prema drugom i drugačijem. Tog dana sjećamo se izgubljenih života hiljada nevinih građana New Yorka i hrabrih ljudi, spasilaca koji su žrtvovali svoje živote, kako bi pružili pomoć spasavajući živote drugih.


I ne treba samo da ih se sjećamo već i da u njihovoj žrtvi pronađemo inspiraciju za one prave ljudske vrijednosti u svima nama i poštujemo život i slobodu, kao najviše ljudske ideale, poručuju iz Platforme za progres.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još