U prošlosti oklijevala zauzeti jasan stav

Zaokret: Njemačka kancelarka Merkel izjavila je da je feministica

Front09.09.21, 10:42h

Zaokret: Njemačka kancelarka Merkel izjavila je da je feministica
Obraćajući se novinarima nakon događaja s nigerijskom spisateljicom Chimamandom Ngozi Adichie u srijedu u Düsseldorfu, Merkel je govorila o svom novom pogledu na feminizam

 

Nakon godina izbjegavanja da odgovori na to pitanje, njemačka kancelarka Angela Merkel sada je zauzela jasan stav o feminizmu u svojim posljednjim danima na vlasti, piše Deutsche Welle.

 

Njeni komentari uslijedili su tokom događaja s nigerijskom spisateljicom i feminističkom ikonom Chimamandom Ngozi Adichie.

 

Njemačka kancelarka je u prošlosti možda oklijevala da za sebe kaže da je feministica, ali kako ističu njeni posljednji dani na funkciji, čini se da ona sada ne oklijeva da otvorenije iznese svoj stav po ovom pitanju.

 

Obraćajući se novinarima nakon događaja s nigerijskom spisateljicom Chimamandom Ngozi Adichie u srijedu u Düsseldorfu, Merkel je govorila o svom novom pogledu na feminizam.  

 

- U suštini radi se o činjenici da su muškarci i žene ravnopravni, u smislu učešća u društvu i u životu općenito. I u tom smislu mogu reći, da, ja sam feministica - rekla je Merkel.

 

Taj komentar označava zaokret u odnosu na neugodni razgovor na samitu 'Women20' u Berlinu 2017. godine, kada je Merkel direktno upitana je li feministica.

 

Tada Merkel nije direktno odgovorila na pitanje, što je izazvalo kritike i razočaranje mnogih.

 

Na događaju u srijedu prva njemačka kancelarka bila je iskrenija i priznala je svoj suzdržani pristup iz prošlosti.

 

- Bila sam tada stidljivija kada sam to rekla. Ali sada je to više promišljeno. I u tom smislu, mogu reći da bismo svi trebali biti feministi - zaključila je Merkel.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!