Razmatran Izvještaj o radu Tužilaštva KS

Sarajlija pred Skupštinom KS: Slučaj Memić je naštetio Tužilaštvu, ali spremni smo raditi

Hronika08.09.21, 09:34h

Sarajlija pred Skupštinom KS: Slučaj Memić je naštetio Tužilaštvu, ali spremni smo raditi
Jedno od pitanje odnosilo se i na istragu o ubistvu sarajevskih policajaca i da li je blizu tužilačka odluka. Zastupnik Elmedin Konaković pitao je za predmete protiv narkomafije

 

Skupština KS razmatrala je juče Izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2020. godinu, a zastupnici su postavili brojna pitanja glavnoj tužiteljici KS Sabini Sarajlija.

 

Većina pitanja odnosila se na slučaj Dženan Memić, a posebno šta je Kantonalno tužilaštvo uradilo nakon presude Vrhovnog suda FBiH i šta će uraditi kada je riječ o odgovornosti tužilaca koji su radili na slučaju.

 

Jedno od pitanje odnosilo se i na istragu o ubistvu sarajevskih policajaca i da li je blizu tužilačka odluka. Zastupnik Elmedin Konaković pitao je za predmete protiv narkomafije.

 

Zastupnica Arijana Memić pitala je glavnu tužiteljicu šta će Tužilaštvo KS uraditi nakon pravosnažne oslobađajuće presude Vrhovnog suda FBiH u slučaju Dženan Memić, da li će tužioci disciplinski odgovarati. Također je pitala šta je sa slučajem odbijanja liječenja Nadin Smajlović, da li su saslušani pedijatri Pedijatrijske klinike, zašto nikada nije primila majku djevojčice.

 

Sarajlija je kazala da se predmeti protiv narkomafije rade u saradnji sa svim policijskim agencijama, te je rekla da to zavisi i od proaktivnog rada policije.

 

"Ako hoćemo da procesuiramo krupne narkodilere, to ne može bez posebnih istražnih radnji, a da bismo dobili od suda dozvolu potrebna je osnovana sumnja. Tu je velika odgovornost na policijskim agencijama", kazala je.

 

Sarajlija je odgovorila i na niz pitanja o slučaju Dženan Memića.

 

"KTKS je podiglo optužnicu 2016. godine, Tužilaštvo provelo istragu, nadzor vršilo Federalno tužilaštvo. Vrhovni sud FBiH je potvrdio oslobađajuću presudu, tek kad zaprimimo presudu i nakon analize možemo donijeti zaključak ima li tužilačke odgovornosti. Tek kad se utvrde razlozi, možemo vidjeti da li je bilo greške namjerne ili nenamjerne. Ukoliko utvrdim da je bilo odgovornosti, ja ću to prijaviti. Tužilac koji je potpisao optužnicu napustio je Tužilaštvo KS, treba vidjeti koje radnje je koji tužilac preduzeo. Kao glavni tužilac neću to zanemariti, svjesna sam značaja tog predmeta i koliko je našem Tužilaštvu naštetilo. Suosjećam sa porodicom, ja ih nikad nismo primila ali to je pravilo da pismeno komunciram.

 

Mi smo dobili zahtjev Tužilaštva BiH da mu se dostavi sav spis, mi smo jedan dio kopirali i dostavili. Sačekat ćemo njihov odgovor i njihovo očitovanje hoće li oni preuzeti taj predmet o stradanju Dženana Memića. Odluka je sada na Tužilaštvu BiH, ukoliko se oni opredijele da neće raditi, mi ćemo preuzeti i otvoriti istragu ukoliko ne bude prigovora i zahtjeva za izuzećem", kazala je Sarajlija.

 

Ona je govorila i o predmetu Nadin Smajlović te je rekla da se aktivno radi na tom predmetu.

 

"Nije tačno da smo predmet stavili negdje sa strane. Pitanje statusa lica koja su saslušali mogu se promijeniti, ali na predmetu se aktivno radi", kazala je Sarajlija. Iako je bilo više pitanja, opširniji odgovor je izostao.

 

Govoreći o slučaju ubistva dva sarajevska policajca ona je kazala da to ostaje "naš prioritet dok god ima i tračak nade".

 

Jedno od pitanja je bilo i kakva je saradnja sa Uredom za borbu protiv korupcije na šta je rekla da Ured nema operativnu nadležnost i nije agencija za provođenje zakona.

 

"Uloga Ureda je značajna, recimo kod provjere imovine nosilaca javnih funkcija. Oni imaju svoju ulogu, ja je ne bih minimizirala, ali kada je riječ o operativnoj nadležnosti pokušavamo da te informacije prosljeđuju policijskim agencijama", kazala je. 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još