Nastava u Kantonu Sarajevo

Roditelji traže povratak u škole! Sivro: Obezbijedite nam Pfizer i doći ćemo da se vakcinišemo

Hronika26.08.21, 10:38h

Roditelji traže povratak u škole! Sivro: Obezbijedite nam Pfizer i doći ćemo da se vakcinišemo
Iz Sindikata osnovnog obrazovanja KS su najavljivali štrajk, a roditelji zahtijevaju održavanje časova u učionicama. Sivro je rekao kako je ispunjen jedan od dva zahtjeva ovoga sindikata, odnosno da će biti omogućen razmak u učionicama od jednog metra

 

 

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro i potpredsjednica Vijeća roditelja Kantona Sarajevo Elma Dizdarević gostovali su u emisiji Novi dan televizije N1 gdje su govorili o zahtjevima nastavnika i roditelja pred početak nove školske godine.

 

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja KS su najavljivali štrajk, a roditelji zahtijevaju održavanje časova u učionicama. Sivro je rekao kako je ispunjen jedan od dva zahtjeva ovoga sindikata, odnosno da će biti omogućen razmak u učionicama od jednog metra.

 

“U učionicama je predviđena distanca od metar, dakle usvojen je prvi zahtjev. Informacije iz Bosansko-podrinjskog kantona govore da će tu časovi trajati 45 minuta, očekujemo i Tuzlu isto tako, a vjerovatno i u ostalim kantonima. U KS danas ili najkasnije sutra znat će se sadržaj i upustva o realizaciji nastavnog procesa“, izajvio je Sivro.

 

Dizdarević je za N1 izjavila da roditelji traže povratak u škole uz poštivanje epidemioloških mjera, zaštite djece i zdravlja, kao i da ne pristaju na model nastave dan – dan, koji su dobili kao informaciju iz resornog ministarstva.

 

“Definitivno broj zaraženih ne govori o samom broju onoga što se dešava. Roditelji štite svoju djecu i mi imamo problem što imamo dosta bolesne djece gdje bi bili oslobođeni nastave uz određenu dokumentaciju. Obratili smo se domovima zdravlja da se obezbijedi siguran dolazak djece u ambulante, da se otvori prostor za djecu ako su zaraženi, da djeca bez imalo problema mogu dobiti papir da su oslobođeni redovne nastave ali da ta djeca ne zaostaju za drugom djecom iako prate online nastavu. Mogu istaći i da kompletan model nastave utiče na našu djecu“, istakla je Dizdarević.

 

Govoreći o razlozima za štrajk, Sivro je rekao kako je jedan od dva razloga za štrajk eliminisan, a da je drugi “prijetnje nastavnom osoblju da se vakciniše”.

 

“Mi očekujemo da će naš zahtjev biti odobren da se omogući dobrovoljno vakcinisanje svim prosvjetnim radnicima. Želimo da dođemo do najboljeg rješenja“, rekao je Sivro.

 

Istakao je i da je “želja većine nastavnog osoblja” da se vakcniše vakcinom Pfizer te da vlada nepovjerenje prema vakcini AstraZeneca.

 

“Nek’ obezbijede Pfizer i doći ćemo da se vakcinišemo. Ljudi su se opredijelili da žele to. Zašto im onda to ne omogućiti?“, komentarisao je Sivro za N1.

 

Dizdarević je komentarišući vakcinaciju protiv koronavirusa navela da preporučuju kako nastavnom osoblju, tako i roditeljima da se vakcinišu, kako bi se, kako je izjavila, zaustavila pandemija.

 

Istakla je i da roditelji očekuju da će se naći najbolji model gdje će djeca biti prioritet, gdje će model biti odgovarajući za sviju i u potpunosti ispoštovati epidrmiološke mjere što se tiče provođenje samog obrazovno-odgojnog procesa.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još