U kojim slučajevima se preporučuje testiranje

Građani se žale na stomačne tegobe - kako znati da li je to jedan od simptoma koronavirusa?

Lifestyle25.08.21, 09:16h

Građani se žale na stomačne tegobe - kako znati da li je to jedan od simptoma koronavirusa?
Najčešći simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju su dijareja, odnosno proliv, povraćanje, mučnina, te grčevi u stomaku. Neki mogu da imaju i povišenu temperaturu, mada taj simptom nije prisutan kod svih pacijenata, kazala je dr. Stanetić

 

Kao i svake prethodne, i ove godine usljed ljetnih vrućina veliki broj pacijenata zatražio je ljekarsku pomoć u domovima zdravlja zbog stomačnih tegoba, najčešće povraćanja, dijareje, te mučnine i bolova u stomaku. Ono što ovu godinu razlikuje od prethodnih je trenutno aktuelna delta varijanta koronavirusa, za koju su, kako stručnjaci navode, jedan od simptoma i stomačne tegobe.

 

Prema riječima Ines Popovac, glasnogovornice Doma zdravlja Mostar, u protekle dvije sedmice povećao se broj pacijenata koji se ljekarima ove ustanove žale na stomačne tegobe.

 

- Međutim, tako to bude svakog ljeta, s obzirom na visoke temperature. Bilo je dosta pacijenata koji su došli sa simptomima dijareje i povraćanja, te su upućeni i na testiranje na koronavirus. Dio njih je bio pozitivan, ali bilo je i onih koji su na taj virus negativni – kazala je Popovac.

 

Virusne i bakterijske infekcije

 

Doktorica Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banja Luka, objasnila je da gastrointestinalne infekcije nisu ništa neuobičajeno za ovo doba godine.

 

- Mi također imamo povećan broj pacijenata sa tegobama gastrointestinalnog trakta. Najčešći simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju su dijareja, odnosno proliv, povraćanje, mučnina, te grčevi u stomaku. Neki mogu da imaju i povišenu temperaturu, mada taj simptom nije prisutan kod svih pacijenata – kazala je.

 

Istakla je da je većina tih infekcija virusnog porijekla, čiju su najčešći uzročnici rotavirusi i adenovirusi, ali da to mogu biti i drugi virusi.

 

- Sama bolest se u najvećem broju slučajeva prenosi putem dodira, hrane koja nije dovoljno oprana ili nije tretirana, putem prljavih ruku i tako dalje. Većina infekcija su virusne, mada ono što nas ljekare ozbiljnije zabrinjava jeste mogućnost bakterijskih infekcija crijevnog trakta. Svi smo čuli za salmonelu. Ona je najčešći uzročnih bakterijskih infekcija i može biti potencijalno opasna – kazala je dr. Stanetić, dodavši kako su takvi pacijenti mnogo teže bolesni, dehidrirani, imaju povišenu temperaturu i najčešće zahtijevaju bolničko liječenje.

 

Ono što pogoduje razvoju ovih infekcija u ljetniom periodu su i visoke temperature, tako da treba obratiti pažnju na čuvanje hrane, posebno one koja je podložna kvarenju, poput raznih kolača, sladoleda, mlijeka i mliječnih proizvoda, čak i jaja.

 

- Znači sve ono što je lako kvarljiva hrana definitivno bi trebalo kontinuirano da se čuva na hladnom mjestu, u frižiderima, i na taj način bi se izbjegao i značajan dio ovih infekcija. Što se tiče terapije, većina pacijenata ima blaže simptome bolesti i mnogi od njih se ne javljaju na ljekarski pregled, već sami poduzimaju mjere u smislu crijevne dijete, malo više odmora, uzimanja više tečnosti, te se za dan, dva ili tri već osjećaju dobro.

 

Druga grupa pacijenata, dodala je, su oni koji imaju izraženije simptome te dolaze na ljekarske preglede.

 

- Njima se također savjetuje dijeta. Ona se zasniva na konzumiranju bistrih supa, kuhane riže i mrkve, dvopeka i uzimanja većih količina tečnosti, najbolje u obliku biljnih čajeva. Jedan od ogromnih problema ovih infekcija je dehidracija, odnosno gubitak tečnosti i eritrolita. Na ove gubitke su najosjetljiviji djeca, pogotovo predškolskog uzrasta, te starije osobe – kazala je, objasnivši da je veoma bitno da se tečnost i eritrociti nadoknade, jer u nekim rijetkim slučajevim dehiracija može biti kobna za pacijenta.

 

U zdravstvenim ustanovama pacijentima se nerijetko daje i infuzija sa ili bez drugih lijekova, ovisno od procjene, težine kliničke slike i i stanja samog pacijenta.

 

Simptomi koronavirusa

 

Što se tiče simptoma novog soja koronavirusa, u koje spadaju i mučnina, povraćanje i dijareja, dr. Stanetić je kazala da su ti simptomi bili evidentirani i kod prvog, alfa soja.

 

- Kod delta soja se također kao mogući simptomi navode mučnina, povraćanje i proliv. Međutim, oni se uglavnom stavljaju uz druge simptome, odnosno ne javljaju samostalno, nego taj pacijent uz ove simptome ima i neke druge koji bi upućivali na eventualnu infekciju koronavirusom i onda se takvi pacijenti testiraju.

 

Primarni simptomi zaraze koronavirusom, podsjetila je, su glavobolja, povišena temperatura, grlobolja, kašalj, kratkoća daha, umor, malaksalost, te bolovi u mišićima i tijelu.

 

- Oni pacijenti koji imaju zastupljene samo gastrointestinalne tegobe, tipa proliva koji traje dan, dva ili tri, nema potrebe da se testiraju na koronavius. Međutim, ako pacijent ima i neke druge simptome od ovih koje sam ranije nabrojala, uključujući i gastrointestinalne tegobe, u tim slučajevima definitivno se preporučuje testiranje. Svi izvori informacija koje mi dobijamo navode i stomačne tegobe kao jedan od mogućih simptoma, ali on se nikad ne javlja samostalno i uvijek ima i drugih simptoma koji će nas navesti na to da se radi o infekciji koronavirusom – zaključila je dr. Stanetić.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!