Čelnik njemačke nacionalne agencije za rad objavio

Njemačkoj je potrebno 400.000 imigranata godišnje - od medicinske njege i klimatskih tehničara do logističara i akademika

Biznis Klub24.08.21, 16:52h

Njemačkoj je potrebno 400.000 imigranata godišnje - od medicinske njege i klimatskih tehničara do logističara i akademika
Njemačka ima 83 miliona stanovnika. Prošle je godine broj stranih državljana koji žive u zemlji porastao za oko 204.000, za 1,8 posto više nego prethodne godine i u vrijeme najniže stope prirodnog priraštaja u deceniji

Čelnik njemačke nacionalne agencije za rad izjavio je da je njegovoj zemlji potrebno znatno više imigranata kako bi popunili jaz u radnoj snazi dok stanovništvo stari.

 

Čelnik Savezne agencije za rad Detlef Scheele izjavio je u današnjem izdanju dnevnih novina Sueddeutsche Zeitung kako očekuje da će broj radno sposobnih u najvećoj evropskoj ekonomiji opasti za gotovo 150.000 u ovoj godini.

 

- U narednim danima situacija će biti mnogo dramatičnija - navode novine njegove riječi.

 

Scheele je kazao da će imigranti biti od ključnog značaja i da „tu nije riječ o azilu nego o ciljanoj imigraciji radi popunjavanja jazova na tržištu rada“.

 

- Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje. Od medicinske njege do klimatskih tehničara, od logističara do akademika, bit će manjka kvalificiranih radnika u svim sektorima - izjavio je Scheele.

 

Njemačka ima 83 miliona stanovnika. Prošle je godine broj stranih državljana koji žive u zemlji porastao za oko 204.000,  za 1,8 posto više nego prethodne godine i u vrijeme najniže stope prirodnog priraštaja u deceniji.

 

Scheeleovi komentari dolaze u manje od mjesec dana uoči njemačkih narednih nacionalnih izbora.

 

Upitan o političkom otporu novoj imigraciji, posebno otkako je veliki broj izbjeglica i ostalih migranata počeo pristizati u 2015. godini, on je kazao:

 

-  Možete jednostavno ustati i reći ne želimo strance, ali to ne funkcionira.

 

Ekstremno desničarska stranka Alternativa za Njemačku, najveća opoziciona stranka u odlazećem parlamentu, kritikovala je Scheelov „nepojmljivi zahtjev“. Poslanik Rene Springer optužio ga je da „čini od sebe glasilo kompanija koje dodatno žele umanjiti plate uz pomoć imigracije“, prenosi AP.

 

(FENA/Foto: Ilustracija/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!