Predsjednik SDP-a s američkim ambasadorom

Nikšić se sastao s Nelsonom: Vještačke afere su zamaglile stvarne životne probleme građana

Front23.08.21, 19:52h

Nikšić se sastao s Nelsonom: Vještačke afere su zamaglile stvarne životne probleme građana
-Na sastanku je bilo riječi i oko borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a predsjednik SDPBiH je ambasadoru Nelsonu ponovio stav kako je ovo jedan od glavnih prioriteta u radu SDP-a

 

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić razgovarao je danas s ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom i zamjenicom šefa misije Deborah Mennuti o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

 

Fokus razgovora, između ostalog, bio je na izmjenama Izbornog zakona BiH vezanih za izbor članova Predsjedništva BiH i uvođenju mehanizama koji će zaštititi integritet izbornog procesa i spriječiti masovne zloupotrebe. Razgovarano je i o izmjenama Krivičnog zakona BiH od prošlog visokog predstavnika Valentina Inzka i borbi protiv korupcije i kriminala.

 

Nikšić je ambasadoru Nelsonu potvrdio stavove SDP-a BiH u kojima se oštro protive asimetričnom izboru članova Predsjedništva BiH.

 

- Kad je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, SDP je spreman biti dio rješenja bez obzira radi li se o direktnom ili indirektnom izboru uz uvjet da se radi o prijedlozima za način izbora svih članova Predsjedništva BiH. Nikada nećemo pristati na asimetrična rješenja, jer će to faktički značiti da Bosna i Hercegovina nije jedinstvena država već državna zajednica - naveo je Nikšić.

 

Zahvalio je ambasadoru što je u fokus interesa stavio zaštitu integriteta izbornog procesa, što je ključni interes SDP-a.

 

Nelsona je interesirao stav SDP-a o aktuelnoj situaciji uzrokovanom izmjenama Krivičnog zakona BiH, vezanih za zabranu negiranja genocida.

 

Nikšić je rekao da zvaničnici iz RS-a imaju historijsku šansu da prihvate istinu koja je i presudom zvanično potvrđena.

 

- To su fakti. Svako ko je činio zločine u ratu mora za to odgovarati. Očekujem skoru normalizaciju odnosa u državnim institucijama. Nema druge nego da se zakona svi pridržavaju i da bespotrebne rasprave o njemu konačno prestanu. U potpunosti su u drugi plan prebačeni stvarni problemi građana, što odgovara samo vladajućim strukturama, ali građanima sigurno ne - kazao je Nikšić i dodao kako SDP-e nastavlja s predlaganjem rješenja tih problema.

 

Istakao je da su nedavno imali Strateško planiranje na kojem su doneseni zaključci da se kreće u iznalaženje zakonskih rješenja za povećanje minimalne plaće u FBiH, bolji položaj radnika, bolje zdravstvo i socijalu, kao i povećanje penzija.

 

- Rješenjem tih problema bi značajno smanjili i masovan odlazak građana iz Bosne i Hercegovine - smatra Nikšić.

 

Na sastanku je bilo riječi i oko borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a predsjednik SDPBiH je ambasadoru Nelsonu ponovio stav kako je ovo jedan od glavnih prioriteta u radu SDP-a.

 

- Svjedoci ste da su se već neki proces počeli odvijati u Kantonu Sarajevo po ovom pitanju, a naš cilj je da se to isto dešava i na ostalim nivoima vlasti. Nepojmljivo je da i dan danas na nivou FBiH nisu formirani specijalni odjeli za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je bio glavni cilj Vlade FBiH predvođene SDP-om, ali iako smo uspjeli izglasati setove zakona koji se bave ovom tematikom, oni se skoro sedam godina ne provode i "kisele' se u ladici Vlade" - zaključio je Nikšić, saopćeno je iz SDP-a.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još