TURSKO DOGOVARANJE S PUTINOM

Erdogan spreman preuzeti obavezu da 'smiri' talibane: 'Važno je da ne ponavljaju greške iz prošlosti'

Front21.08.21, 20:11h

Erdogan spreman preuzeti obavezu da 'smiri' talibane: 'Važno je da ne ponavljaju greške iz prošlosti'
Erdogan je poručio kako imaju želju da u Afganistanu dođe do glatke tranzicije, te naglasio kako je važno da talibani ne ponavljaju svoje greške iz prošlosti, da djeluju s razumijevanjem prema svim etničkim grupama i da ispune svoja obećanja

 

 


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je u subotu telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako je tokom razgovora Erdogana i Putina bilo riječi o regionalnim pitanjima, posebno o koracima za poboljšanje odnosa Turske i Rusije, te razvoju događaja u Afganistanu.


Erdogan je izjavio kako su spremni i u budućnosti preuzeti obavezu i odgovornost za sigurnost i rad aerodroma u Kabulu, u slučaju da se za to stvore odgovarajući uvjeti.


Izjavio je da će ova odgovornost i obaveza koju će Turska nastaviti doprinijeti uklanjanju zabrinutosti svih strana, posebno međunarodne zajednice i afganistanskog naroda.


Erdogan je poručio kako imaju želju da u Afganistanu dođe do glatke tranzicije, te naglasio kako je važno da talibani ne ponavljaju svoje greške iz prošlosti, da djeluju s razumijevanjem prema svim etničkim grupama i da ispune svoja obećanja.


Podvukao je da bi nova vlada koja će biti uspostavljena u Afganistanu trebala biti sveobuhvatna i reprezentativna, odražavajući raznolikost afganistanskog naroda.


Erdogan je pozdravio umjerene poruke koje su za sada dali talibani, te podvukao da će djelovanje talibana, a ne njihove riječi, oblikovati nadolazeći proces.


Erdogan i Putin dogovorili su koordinaciju u odnosima koji će se razvijati s vladom koja će biti uspostavljena u Afganistanu u narednom periodu, prenosi Al Jazeera.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još