VIDEO/ Dugo je bio samo glas s druge strane telefonske linije

Godinama je slao krvoločne izjave, a sada je miroljubiv? Misteriozni portparol talibana pokazao svoje lice

Front18.08.21, 15:43h

Godinama je slao krvoločne izjave, a sada je miroljubiv? Misteriozni portparol talibana pokazao svoje lice
Godinama se spekuliralo da je to izmišljeno ime, da je bilo mnogo Zabihullaha koji su se izmjenjivali. Sada, naravno, svi prihvaćamo da je ovo Zabihullah Mudžahid. Možda i nije?

 

Talibani su preuzeli kontrolu nad Afganistanom, a na prvoj konferenciji za novinare koju su potom održali uglavnom je govorio njihov glasnogovornik Zabihullah Mudžahid.

 

Mudžahid je odgovorio na mnoga pitanja reportera na povijesnoj konferenciji za novinare, na kojoj je ustvrdio da će se prava žena poštivati u okvirima islamskog zakona. Za većinu prisutnih novinara bilo je važno i nešto drugo - prvi put su vidjeli njegovo lice. Godinama je djelovao u sjeni, bio je samo glas s druge strane telefonske linije, piše BBC.

 

Yalda Hakim iz BBC-ja kaže da je bila šokirana vidjevši prvi put lice muškarca s kojim je razgovarala više od deceniju te kako odgovara na prvo pitanje jedne novinarke. Glasnogovornik je pokušavao postići pomirljiv ton, rekavši kako talibani ne žele nikakve unutarnje ili vanjske neprijatelje. No, Hakim tvrdi kako to odstupa od nekih poruka koje je od njega prije dobivala.

 

"Godinama je slao krvoločne izjave, a sada je odjednom postao miroljubiv?"

 

"Neke od tih poruka bile su tvrdokorno islamističke. Mogli biste pomislili kako će ovaj tip biti krvoločan prema Amerikancima i prema bilo kome u afganistanskoj vladi. A danas sjedi tamo i kaže da neće biti odmazde. Godinama je slao ove krvoločne izjave, a sada je odjednom postao miroljubiv? Teško je to prihvatiti", kaže Hakim.

 

Mudžahid je zapravo sjedio na mjestu koje je donedavno pripadalo Dawi Khanu Menapalu, direktoru afganistanskog medijskog i informacijskog centra, kojeg su talibanski militanti ubili početkom augusta. Mudžahid je tada preuzeo odgovornost i rekao da je Menapal ubijen u ciljanom napadu.

 

 

Mnogi drugi novinari pisali su na Twitteru o svojim iskustvima s Mudžahidom, uključujući BBC-jevog veterana Johna Simpsona koji ga je nazvao "relativno umjerenim, ugodnim čovjekom". No, godinama se spekuliralo da bi talibanski glasnogovornik zapravo mogao biti više od jedne osobe.

 

"On možda nije samo jedna osoba"

 

Lyse Doucet, glavna međunarodna dopisnica BBC-ja, rekla je da su se ove rasprave vodile mnogo prije nego što su se pojavile društvene mreže, u vrijeme kad su ga novinari morali zvati na fiksni telefon. Neki su sugerirali da je čovjek koji je u utorak sjedio pred kamerama izgledao premlad da bi bio s talibanima kroz sve te godine.

 

"Godinama se spekuliralo da je to izmišljeno ime, da je bilo mnogo Zabihullaha koji su se izmjenjivali. Sada, naravno, svi prihvaćamo da je ovo Zabihullah Mudžahid. Možda i nije?", kaže Doucet.

 

Misterij identiteta

 

Hakim kaže da je misterija oko njegovog identiteta dio talibanskog plana: "Talibani su takvi, oni su organizirani i ideološki usmjereni, ništa se ne radi slučajno. Stvorio se misterij oko jedne osobe, odjednom se ona pojavi na ekranu, niste mogli bolje napisati scenarij."

 

Bez obzira na to je li Mudžahid ista osoba koja je godinama kontaktirala s medijima u ime talibana, Hakim kaže da je suzdržana oko njegovih riječi na konferenciji za novinare u utorak uprkos njegovim nastojanjima da djeluje odmjereno.

 

"Upozorenje je bilo pozivanje na šerijatski zakon. Još uvijek nisu iznijeli kako će to izgledati. Tako je to s talibanima, varljivi su i šarmantni, znaju koristiti prave riječi, ali nikad niste sigurni možete li im vjerovati. Puno je tajnovitosti, znamo li mi uopće ko su oni?" zaključuje Hakim.

 

VEZANI TEKSTOVI: Istorijski intervju talibana za izraelski servis, obećali zaštiti posljednjeg Jevreja u Afganistanu

 

Ko je Mula Baradar, prvo lice talibana: 'Veoma mirna osoba, diplomatičan, uspješno pregovarao s Amerikancima'

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još