STIŽU GOSTI I IZ BIH

Turisti ga obožavaju, a nema ni plažu: Kako je malo mjesto u dolini Neretve postalo apsolutni hit ovog ljeta?

Biznis Klub15.08.21, 18:18h

Turisti ga obožavaju, a nema ni plažu: Kako je malo mjesto u dolini Neretve postalo apsolutni hit ovog ljeta?
Među gostima, najviše je domaćih, a iza njih slijede Nijemci, Česi, Mađari, Poljaci, državljani BiH, Ukrajine, Slovačke i Austrije

 

 

Mnogi se pitaju kako Rogotin, malo mjesto na sjeverozapadu neretvanske doline, nekoliko kilometara udaljeno od gradskoga središta, drži lidersku poziciju u turizmu na području Grada Ploča, pored puno razvikanijih turističkih destinacija i usprkos ograničenom broju smještajnih kapaciteta i nedostatku klasičnih turističkih sadržaja, uključujući i plažu. Uz sve to mještani Rogotina tek se odnedavno bave turizmom, pa im manjka i iskustva, piše Slobodna Dalmacija.


PRELIJEPI KRAJOLIK


Usprkos svemu, prema podacima Turističke zajednice Grada Ploča, u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje iznimno uspješne 2019. godine upravo u Rogotinu ostvaren je najveći broj i najveći porast noćenja. U prvih pola godine ostvareno je 2349 noćenja, što je u odnosu na prvih šest mjeseci 2019 (1716) porast od gotovo 37 posto! Baćina bilježi porast od oko deset posto (1455 naspram 1324), a Staševica 36 posto (129 u odnosu na 95). U ostalim naseljima na gradskome području zabilježen je pad noćenja u odnosu na pretprošlu godinu.


Među gostima, najviše je domaćih, a iza njih slijede Nijemci, Česi, Mađari, Poljaci, državljani BiH, Ukrajine, Slovačke i Austrije.


U razgovoru s gostima, saznajemo da u ovome mjestu, koje se većim dijelom nalazi na otoku, pronalaze mir, opuštajuću atmosferu, prelijepi krajolik, a blizu su poznate turističke destinacije. Supružnici Larry i Jamie iz San Diega, Kalifornija, proputovali su Dansku i Portugal, a prije krajnjeg odredišta Grčke, tri su dana ostali u Rogotinu. Oduševila ih je svjetska atrakcija vjetroorgulje na brdu Trovro, te pogled na dolinu Neretve, a s posebnim su se zadovoljstvom prepustili domaćim dečkima koji su ih čamcem odvezli četiri kilometra dugačkim kanalom koji spaja jezero Vlašku, jednog od simbola Rogotina, s Jadranskim morem, te ih upoznali sa zaštićenim rezervatom Parila, a nije nedostajalo ni bliskih susreta s lađarskim ekipama koje se pripremaju za neretvanski spektakl "Maraton lađa".


SAVRŠENO MIRNO


Obitelj Pranjić, Sandra, Mario i kćerka Ida su Zagrepčani, ali su ih životne okolnosti odvele u norveški Oslo. Ipak, tri su dana izdvojili za Rogotin. To im je mirna baza iz koje upoznaju sve što ih zanima u donjoj Neretvi, od ušća rijeke i kitera do Opuzena, a posebnu pozornost privlači im pelješki most.


Iz mađarskog gradića Bugac su u Gradac, pa u Rogotin stigli supružnici Anita i Robert Radi. Kažu da je mjesto savršeno za njihov ukus. Vrijeme provode intenzivno i koriste pogodnosti koje im stoje na raspolaganju. U Rogotinu će proslaviti hvale vrijedan jubilej, 25 godina zajedničkoga života!


Nina, Maruška, Maj i Rok su došli iz slovenskog Kranja, Maj je kite instruktor i dosta vremena provodi na ušću Neretve. Oduševljen je lijepim krajolikom i lokacijom mjesta, a dojam su upotpunili ljubazni domaćini i "super orahovac" koji su im servirali. Nini se sviđaju, kako je istaknula, jako susretljivi ljudi, voli gledati barke i ribare, a posebno lađare dok treniraju.


Iz Poprada u Slovačkoj je prvi, ali ne zadnji, put u Rogotin doputovala mlada, četveročlana obitelj, Valentina, Marian, Patrik i Liliana Kuchtova. Kažu da ne vole gužve i galamu i da su tražili tiho i mirno mjesto za odmor. Kada je u pitanju Hrvatska, do sada su bili u Dubrovniku, Splitu, Makarskoj i Podgori, te su upoznavali Biokovo. Istaknuli su da su sve što im treba za odmor pronašli u Rogotinu, te su s njihovim ljubaznim domaćinima, koji su ih iznenadili prigodnim darovima, već dogovorili dolazak idućega ljeta.


KAD ĆE PLAŽA?


Marin Glamuzina, glavar Rogotina, nije zadovoljan odnosom trenutačne gradske vlasti prema ovome mjestu, a njegovo mišljenje dijeli većina Rogotinjana. Usprkos obećanjima i činjenici da je plaža planirana u proračunu Grada Ploča, do sada taj projekt nije realiziran. U vrijeme kada broj turističkih posjeta u Rogotinu značajno raste, ovo pitanje postaje jedno od ključnih za daljnji razvoj turističke djelatnosti, piše Slobodna Dalmacija.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još