VIDEO/ POTRESNI SNIMAK ŠIRI SE DRUŠTVENIM MREŽAMA

Suze djevojke iz Afganistana nakon prodora talibana: 'Nikog nije briga za nas, umirat ćemo polako...'

Front15.08.21, 13:31h

Suze djevojke iz Afganistana nakon prodora talibana: 'Nikog nije briga za nas, umirat ćemo polako...'
Poznato je da u vrijeme talibanske vladavine afganistanskim ženama nije bilo dopušteno raditi, obrazovati se niti liječiti kod muških liječnika, osim u pratnji muškarca. Ženama koje su prekršile zakone prijetila je kazna zatvora, javno bičevanje, pa i smrt

 

 

 

Na društvenim mrežama pojavio se video djevojke iz Afganistana koji je sve natjerao na plač.


Ona je u objavila snimak u kome u suzama govori kako nikog nije briga za njih, a sve to povodom činjenice kako talibani napadaju sa svih strana i kako svi strahuju za svoje živote.


- Mi nismo bitni jer smo rođeni u Afganistanu. Nikoga nije briga za nas. Umirat ćemo polako u povijesti. Nije li to smiješno? Moram brisati suze dok snimam ovo - govori ova djevojka u potresnom videozapisu.


Stotine hiljada pregleda broji ovaj video kojeg su mnogi podijelili, pogotovo borci za ljudska i/ili ženska prava...

 


Inače, talibanski izvor potvrdio je danas za Al Jazeeri da je grupa ušla u Kabul, dok strane diplomate napuštaju zemlju hitnim letovima koje su osigurala njihove vlade.


Samo nekoliko sati ranije grupa je preuzela kontrolu nad ključnim istočnim gradom Jalalabadom, preuzimajući glavne puteve koji povezuju zemlju s Pakistanom.


Lider talibana u Dohi, koja je mjesto dugogodišnjih mirovnih pregovora između afganistanske vlade i grupe, rekao je da je borcima u nedjelju naređeno da se suzdrže od nasilja i ponude siguran prolaz onima koji žele napustiti Kabul.


Nije jasno hoće li vlada predsjednika Ashrafa Ghanija krenuti u kontraofanzivu ili kapitulirati.


Međutim, poznato je i da u vrijeme talibanske vladavine afganistanskim ženama nije bilo dopušteno raditi, obrazovati se niti liječiti kod muških liječnika, osim u pratnji muškarca. Ženama koje su prekršile zakone prijetila je kazna zatvora, javno bičevanje, pa i smrt.


Nakon što su talibani izgubili vlast 2001. godine, međunarodna zajednica radila je na otvaranju škola za djevojčice i poticala zapošljavanje žena. Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres kazao je jučer da talibani već nameću stroga ograničenja ljudskih prava ženama koje su na područjima koja su trenutno pod njihovom kontrolom.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još