Višegodišnji zastoj na mnogim poljima

Ofanziva SAD-a i Njemačke na Zapadnom Balkanu: 'U toku je provođenje nove metode u regionu'

Front06.08.21, 09:33h

Ofanziva SAD-a i Njemačke na Zapadnom Balkanu: 'U toku je provođenje nove metode u regionu'
Prema mišljenju dijela međunarodnih stručnjaka, Zapadni Balkan područje je na kojem u dužem periodu vlada zastoj na polju vladavine prava, demokratizacije, pa i ekonomskog napretka

 

Heather Conley, potpredsjednica američkog nevladinog Centra za međunarodne strateške studije (CSIS), tokom debate posvećene regiji Zapadnog Balkana je izjavila da bi trasantlantska politika u na području Zapadnog Balkana, koji je zamrznut u vremenu i prostoru i ophrvan korupcijom, trebalo bi da bude usklađenija.

 

Conley je ukazala da administracija američkog predsjednika Josepha Bidena namjerava, prije svega, da se udruži s Njemačkom u oporavku tog, kako je rekla, zapostavljenog područja.

 

Inače, prema mišljenju dijela međunarodnih stručnjaka, Zapadni Balkan područje je na kojem u dužem periodu vlada zastoj na polju vladavine prava, demokratizacije, pa i ekonomskog napretka.

 

U izvještaju pod nazivom “Konsolidovanje suvereniteta Kosova: Zašto je to važno i šta treba učiniti” ukazano je da se pružila, kako je navedeno, jedinstvena prilika za rješavanje jednog od glavnih izvora međudržavnih napetosti na Zapadnom Balkanu.

 

Jim O'Brien, dugogodišnji ekspert za Zapadni Balkan iz Grupe Albright Stonebridge, koji je nedavno boravio u Srbiji i na Kosovu, ukazao je na, kako ih je označio, ohrabrujuće znakove ekonomskog približavanja bar manje grupe balkanskih zemalja. Tu prije svega misli na uspostavljanje neke vrste zajedničkog tržišta.
 

- Sada imamo tri najveće zemlje koje kažu želimo da utvrdimo put za sve. I ako sve budu htjele da nam se pridruže, sve bi moglo da protekne dobro. Dakle, ostaje na nama (Zapadu) da odlučimo da li ćemo podržati takvu inicijativu, bez obzira što je naš plan da svih šest zemalja krenu takvim putem. Vjerujem da smo došli do saznanja da treba da poslušamo ono što region nastoji da postigne – rekao je O'Brien.

 

Peter Beyer, izvjestilac za Zapadni Balkan njemačkog parlamenta, saglasan je da bi samoinicijativno grupisanje zemalja moglo dovesti do pozitivne ekonomske dinamike na prostoru Zapadnog Balkana.

 

- U toku je provođenje nove metode u regionu, odnosno poželjno je uvođenje zajedničkih napora za reformu pravosuđa, zajedničke borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Uklanjanje svih tih pojava osigurava i efikasnost državnih struktura. Prisutan je višegodišnji zastoj na mnogim poljima od vitalnog značaja za region – smatra Beyer.

 

Bez obzira na aktuelni zastoj, učesnici debate optimistični su u vezi s tim da bi energičniji transatlantski napor mogao da doprinese željenim promjenama.
 

Područje Zapadnog Balkana trenutno je u svojevrsnom vakuumu kada je riječ o napretku u procesu eurointegracija. Sjevernoj Makedoniji i Albaniji još nije određen datum početka pristupnih pregovora s EU, nakon veta koji je u vezi sa Sjevernom Makedonijom uložila Bugarska.

 

Srbija i Kosovo trenutno su u sporijoj fazi desetogodišnjih pregovora koje vode o normalizaciji odnosa – što je jedan od nužnih uslova eurointegracija dvije strane. Istovremeno, Srbija je suočena i sa zastojem u samom tom procesu, s obzirom na to da je nemali broj članica Evropske unije u dužem vremenskom kontinuumu nesaglasan s otvaranjem pregovaračkih poglavlja sa tom zemljom.

 

Stručnjaci to obrazlažu neispunjavanjem potrebnih kriterijuma iz oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija. Ugroženost slobode medija i izražavanja u Srbiji konstantna je zamjerka u nekoliko posljednjih izvještaja Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu.

 

Bosna i Hercegovina, opterećena unutrašnjim političkim trvenjima, još nije u potpunosti odgovorila na upitnik Evropske komisije potreban za početak pristupnog procesa za članstvo u Evropskoj uniji.

 

(Raport, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još