Ide novo suđenje

Ukinuta oslobađajuća presuda Damiru Hadžiću i ostalima za zloupotrebe u općini Novi Grad

Hronika05.08.21, 12:15h

Ukinuta oslobađajuća presuda Damiru Hadžiću i ostalima za zloupotrebe u općini Novi Grad
Vrhovni sud je donio rješenje kojim se žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo uvažava, presuda Kantonalnog suda se u oslobađajućem dijelu ukida i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje

 

Vrhovni sud Federacije uvažio je žalbu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo te ukinuo oslobađajuću presudu kojom su nekadašnji načelnik sarajevske Općine Novi Grad Damir Hadžić te službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević oslobođeni optužbi za zloupotrebe u ovoj općini.

 

- Vrhovni sud je donio rješenje kojim se žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo uvažava, presuda Kantonalnog suda se u oslobađajućem dijelu ukida i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje - potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva za Birn.

 

Sa Hadžićem i ostalima se ranije sudilo i Esedu Radeljašu, a iz Kantonalnog tužilaštva su kazali da je Vrhovni sud Federacije donio rješenje o obustavi krivičnog postupka zbog smrti optuženog.

 

Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru 2019. nepravomoćnom presudom oslobodio bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića, pomoćnika načelnilka Službe za imovinskopravne poslove Jasminu Horo i stručnog saradnika u toj službi Jusufa Čauševića da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340,00 konvertibilnih maraka (KM).

 

Osim za zloupotrebe, Horo je istom presudom oslobođena krivnje za pranje novca, odnosno da je otvorila račun u banci i na njega uplatila 25.000 eura, koje je, prema optužnici, dobila od Radeljaša, a da je kao dokaz o porijeklu novca ponudila ugovor o prodaji stana.

 

Optužbe za zloupotrebe položaja u vezi sa zemljištem je prvostepenom presudom bio oslobođen i Radeljaš, ali je istom presudom osuđen na dvije godine zatvora što je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS i usmjerio ga na privatni račun.

 

U sarajevskom Kantonalnom sudu su naveli da još nije zakazan početak obnovljenog suđenja Hadžiću, Horo i Čauševiću.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još