Majka Davida Dragičevića u borbi za pravdu

Slučaj Suzane Radanović: Sud BiH joj odbio imunitet, Tužilaštvo BiH uložilo žalbu

Hronika05.08.21, 10:58h

Slučaj Suzane Radanović: Sud BiH joj odbio imunitet, Tužilaštvo BiH uložilo žalbu
Navedena svjedokinja je u proteklih nekoliko godina, bila izložena različitim pritiscima i prijetnjama tužbama i sudbenim procesima u okviru građanskih aktivnosti na zahtijevanju istine o stradanju svoga sina

 

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić je 16. jula, dala izjavu da se neće poduzimati kazneno gonjenje svjedoka - oštećene Suzane Radanović, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima do kojih je došla povezanim sa osobama koje se dovode u vezu sa stradanjem njezinog sina, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Radeći na provjeri svih okolnosti stradanja mladića Dragičević Davida, u mjesecu martu 2018. godine u Banja Luci,  ukazala se potreba davanja iskaza svjedoka-oštećene Radanović Suzane.

 

Navedena svjedokinja je u proteklih nekoliko godina, bila izložena različitim pritiscima i prijetnjama tužbama i sudbenim procesima u okviru građanskih aktivnosti na zahtijevanju istine o stradanju svoga sina.

 

Kako bi svjedokinja Radanović Suzana bez straha mogla iznijeti svoja cjelokupna saznanja o navedenom događaju, mogućim počiniteljima i svjedocima, do kojih je došla posredno, kao i saznanjima od trećih osoba, a da ne bi sebe izložila riziku kaznenog progona, ukoliko se dobivena saznanja ne pokažu istinitima, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, sukladno zakonu, dala je izjavu da se protiv navedene svjedokinje Radanović Suzane neće poduzimati kazneno gonjenje za kazneno djelo lažnog prijavljivanja.

 

Sud Bosne i Hercegovine je dana 29. jula, donio rješenje kojem se ovakva odluka odbija, čime su onemogućene dalje procesne pretpostavke za davanje imuniteta svjedoku Radanović Suzani.

 

S obzirom da je iskaz ove svjedokinje-oštećene, kao i sva saznanja koja navedena ima, od ključne važnosti za kazneni predmet, Tužiteljstvo BiH u zakonskom roku uložilo je žalbu na ovu odluku Suda BiH zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i povrede prava na pristup sudu, kao dijelu korpusa prava na pravičan postupak garantiranog Europskom konvencijom o ljudskim pravima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!