Dobre vijesti

Danas isplata mirovina i jednokratne novčane pomoći umirovljenicima

Hronika05.08.21, 09:13h

Danas isplata mirovina i jednokratne novčane pomoći umirovljenicima
Sredstva za isplatu jednokratne novčane podrške, u iznosu većem od 41,7 miliona maraka, osigurana su u Proračunu FBiH za 2021. godinu, a isplaćena su na osnovu Uredbe o jednokratnom novčanom iznosu mirovine kao podrška umirovljenicima u Federaciji BiH, koju je Vlada FBiH donijela 16. jula ove godine

 

Isplata julskih mirovina i jednokratne novčane podrške umirovljenicima u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje danas, 5. augusta, preko Jedinstvenog računa trezora FBiH.

 

Iz Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) najavljeno je da ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za srpanj iznose oko 233 miliona maraka, najniža mirovina iznosi 382,18 maraka, zagarantirana 478,91, a najviša 2.174,48 maraka.

 

Jednokratna novčana podrška u iznosu od po 120 maraka isplaćuje se korisnicima mirovina koji ostvaruju pravo do visine zagarantirane mirovine i zagarantiranu mirovinu, a iznos od 100 maraka korisnicima mirovina koji ostvaruju pravo iznad visine zagarantirane mirovine. Korisnicima prava na djeljivu obiteljsku mirovinu pripada isplata djeljivog novčanog iznosa, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Sredstva za isplatu jednokratne novčane podrške, u iznosu većem od 41,7 miliona maraka, osigurana su u Proračunu FBiH za 2021. godinu, a isplaćena su na osnovu Uredbe o jednokratnom novčanom iznosu mirovine kao podrška umirovljenicima u Federaciji BiH, koju je Vlada FBiH donijela 16. jula ove godine.

 

U skladu s ovom uredbom, svim korisnicima mirovina Federalnog zavoda za PIO/MIO koji su rezidenti BiH, uz julsku mirovinu bit će isplaćen i jednokratni novčani iznos u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika mirovine, a zbog dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije covida-19.

 

Redovnost isplate mirovina samo je jedan od pozitivnih rezultata reforme mirovinskog sistema koju je provela Vlada Federacije BiH. Mirovine se u Proračunu FBiH nalaze u vrhu prioriteta isplate, a umirovljenici svoje mirovine dobivaju na vrijeme, svakog 5. u mjesecu, stoji u priopćenju.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!