FOTO/ DEFILE U CENTRU GRADA

Manifestacija 'Odbrana BiH - Igman 2021.' - Sjećanje na ubijene građane Sarajeva u proteklom ratu

Hronika04.08.21, 20:28h

Tradicionalna, višednevna manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2021.“ održava se u Sarajevu početkom augusta na više lokacija - na planini Igman, u Memorijalnom kompleksu Kovači, kao i na prostoru spomeničkog kompleksa Tunel D-B

 


U okviru manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2021." u Sarajevu, učesnici manifestacije postrojili su se na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine na Skenderiji, a potom su defileu kroz grad posjetili i položili cvijeće na mjestima masovnog stradanja građana Sarajeva tokom proteklog rata.


Učesnici defilea najprije su se zaustavili kod harema Alipašine džamije, gdje su položili cvijeće, nakon čega su se nastavili kretati ka Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, gdje je položeno cvijeće, a dječji hor "Princess krofne" izveo je numeru "Djeca su vojska najjača".


Kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva u centru grada u okviru memoriranja sjećanja na djecu Sarajeva ubijenu tokom opsade glavnog grada BiH, se obratila Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice Benjamine Karić.


Naglasila je da podsjećanjem, mladim generacijama treba pomoći da pamte i razumiju žrtvu radi trasiranja bolje budućnosti u miru.


- U Sarajevu su ubijani njihovi građani, ali i djeca, ali Sarajevo je i grad hrabrih, časnih, prkosnih i ponosnih. Da se sarajevski užas vise nikada nikome ne dogodi, posebno djeci, ne samo našoj, nego djeci cijelog svijeta. Naša obaveza je da podsjećamo, upozoravamo, čuvamo sjećanja, da njegujemo dijete a kroz njega i čovječanstvo - kazala je Margetić.


Tradicionalna, višednevna manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2021.“ održava se u Sarajevu početkom augusta na više lokacija - na  planini Igman, u Memorijalnom kompleksu Kovači, kao i na prostoru spomeničkog kompleksa Tunel D-B.


Manifestacija podrazumijeva ukazivanje počasti, vjerske obrede te spomen i sjećanje na šehide i poginule branitelje Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, prigodan umjetnički program, okrugle stolove i druge sadržaje.


Bitka na Igmanu dogodila se tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine na obližnjoj planini nadomak Sarajeva.


Njen značaj je u tome što je agresor spriječen u namjeri da potpuno blokira glavni grad Bosne i Hercegovine i tako ga dovede u bezizlaznu situaciju.


Prema ocjenama, takva blokada imala bi uticaj na streteškom, političkom, vojnom i svakom drugom planu, zbog čega se otpor branilaca u Igmanskoj bici vrednuje značajnim ne samo za odbranu Sarajeva već i države Bosne i Hercegovine.

 

(FENA/ad/Foto:Fena)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!