SDP poziva Tužilaštvo BiH da pokrene istragu

Kukavicu i rasistu Dodika smijeniti i procesuirati! Bh. muslimane svodi na niža bića i naziva izdajicama 'drevne vjere'

Front04.08.21, 13:38h

Kukavicu i rasistu Dodika smijeniti i procesuirati! Bh. muslimane svodi na niža bića i naziva izdajicama 'drevne vjere'
Ne čudi nas da Dodik kao historijski "izvor" za svoje skandalozne tvrdnje uzima srednjoškolsku lektiru, ali nas čudi dosadašnja šutnja institucija na falsifikovanje historijskih činjenica sa ciljem širenja očite mržnje prema jednoj etničkoj, odnosno vjerskoj grupi. Smatramo da Dodika pod hitno treba smijeniti i procesuirati zbog njegovog govora mržnje i širenja netrpeljivosti koje samo može dovesti do nasilja, stoji u reakciji SDP-a BiH

 

Socijaldemokratska partija BiH poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da odmah pokrene istragu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja više krivičnih djela iz članova 145. i 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

- Dodikovo vrijeđanje i omalovažavanje bosanskohercegovačkih muslimana kao vjerske skupine, i Bošnjaka kao etničke skupine, uz iznošenje gnusnih kvalifikacija o podaničkom mentalitetu i konvertitskoj, dakle prevrtljivoj prirodi, predstavljaju najdirektniji oblik govora mržnje. Javnim osporavanjem prava na korištenje bosanskog jezika koji je ustavna kategorija, Dodik je direktno počinio krivično djelo iz člana 145. stav (1) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz SDP-a.

 

- Očigledno je da Dodik svojim ogavnim istupom u kojem bosanskohercegovačke muslimane, koji su upravo zbog svoje vjerske pripadnosti koje se nisu htjeli odreći doživjeli genocid, naziva konvertitima, izdajicama "drevne vjere", zapravo opravdava ratne zločine počinjene protiv muslimana i Bošnjaka za koje kaže da "nisu državotvoran narod", pa ih tako svodi na niža, inferiorna bića, što je osnova svih rasističkih politika od Drugog svjetskog rata do danas. Ovim činom Dodik je počinio krivično djelo iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Na kraju, jasno je da Dodik ovaj put nastupa kukavički. U strahu od institucija države Bosne i Hercegovine, zbog kojih više javno ne može poricati genocid, takvu politiku kompenzuje intenzivnijim govorom mržnje usmjerene protiv Bošnjaka i muslimana. Ne čudi nas da Dodik kao historijski "izvor" za svoje skandalozne tvrdnje uzima srednjoškolsku lektiru, ali nas čudi dosadašnja šutnja institucija na falsifikovanje historijskih činjenica sa ciljem širenja očite mržnje prema jednoj etničkoj, odnosno vjerskoj grupi. Smatramo da Dodika pod hitno treba smijeniti i procesuirati zbog njegovog govora mržnje i širenja netrpeljivosti koje samo može dovesti do nasilja.

 

Država Bosna i Hercegovina, koje su Dodiku puna usta, makar i dok je pokušava negirati, mora reagovati i procesuirati ovog svog činovnika koji uporno odbija da vrši svoju dužnost i otvoreno krši zakone svoje države. Bosna i Hercegovina jeste historijska činjenica i realnost, ma koliko je različiti dodici pokušavali osporiti. Njihov uporan govor o Bosni i Hercegovini i protiv Bosne i Hercegovine, koja opstaje, živi i razvija se, samo je dokaz izdržljivosti naše domovine i snage integrativnog bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta, koji sačinjavaju njeni državotvorni Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji i svi ostali - saopćeno je iz SDP-a.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 35

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još