A USKORO TREBAO BITI ZAVRŠEN

Kopalo se, kopalo pa stalo: Obustavljeni radovi na izgradnji tunela Hranjen, iz JP Autoceste pojašnjavaju zašto...

Biznis Klub03.08.21, 14:17h

Kopalo se, kopalo pa stalo: Obustavljeni radovi na izgradnji tunela Hranjen, iz JP Autoceste pojašnjavaju zašto...
Stav JP Autoceste Federacije BiH je da, bez obzira na stanje u kome se projekat trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela Hranjen

 

 

U vezi sa trenutnim stanjem projekta izgradnje tunela Hranjen prema Ugovoru „Probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen“, JP Autoceste FBiH dostavlja saopćenje za javnost, i kome se navodi sljedeće:

 


Radovi na tunelu Hranjen se ne mogu nastaviti jer nisu obezbijeđena dodatna sredstva za dalju realizaciju.  


Činjenica je da je izvođač do sada izveo 37% radova na tunelu, da je utrošeno 97% od ukupne vrijednosti ugovorenih radova, kao i da je proteklo 80% ugovorom roka za završetak radova.


Od imenovanja 11. juna 2021. godine aktuelna Uprava JP Autoceste FBiH je uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta.


Uprave JP Autoceste FBiH pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta - Vladi FBiH.


Stav JP Autoceste Federacije BiH je da, bez obzira na stanje u kome se projekat trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela Hranjen.


Ono što slijedi je priprema za raspisivanje  novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom  FBiH i to prema opštim uslovima  ugovora FIDIC - Crvena knjiga, što bi omogućilo nastavak radova sa manjim rizikom u odnosu na ranije stanje - navodi se u saopćenju Press službe JP Autoceste FBiH.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 77

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još