profil 'od a do ž'

Ko je novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt? Itekako zanimljivi detalji o životu i radu Inzkovog nasljednika

Front01.08.21, 16:08h

 Ko je novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt? Itekako zanimljivi detalji o životu i radu Inzkovog nasljednika
Kao evanđelist-luteran predstavljao je protestante u najužem rukovodstvu Kršćansko-socijalne unije (CSU), stranke pod jasnim katoličkim dominatom, u kojoj je imenovan za jednog od četiri zamjenika predsjednika

Njemački političar Christian Schmidt preuzima poziciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) u nedjelju (1.augusta).

 

Politički predstavnici Srba iz bh. entiteta Republika Srpska (RS) izričito ga ne žele, predstavnici Hrvata iz entiteta Federacija BiH općenito nisu zadovoljni angažmanima svih visokih predstavnika, dok su bošnjački politički predstavnici oprezno nastupili prema njemu, ponajviše zbog Schmidtovih dugogodišnjih veza s Hrvatskom.

 

U Njemačkoj je zapamćen kao političar koji se nije ustručavao donositi i odluke koje su se često doživljavale kontroverznim - piše Radio Slobodna Evropa.

 

“Oni koji ne donose vlastite odluke neće se nikome ni zamjeriti”, govorio je, naprimjer, Schmidt 2017. godine, obrazlažući zašto je kao ministar poljoprivrede na sastanku s kolegama iz zemalja članica Evropske unije (EU) glasao protiv zvanične odluke njemačke Savezne vlade i kancelarke Angele Merkel.

 

Schmidt je prije pet godina, usprkos modernim trendovima, vodio kampanju uvođenja što više mesa na školske jelovnike, posebno svinjetine koju su neke škole izbacile iz menze zbog djece muslimana. Slikao se za blagdane kako jede pečenu prasetinu. Također, u trgovinskom ratu s Rusijom inzistirao je da “jedna jabuka na dan, Putin iz kuće van”, pozivajući Nijemce da jedu domaće voće pet puta dnevno i da ne posežu za uvoznim. Inicirao je i pisanje institucionalne povijesti njemačkog Ministarstva poljoprivrede, analize koja je pokazala skrivanu činjenicu da su bivši članovi Nacionalsocijalističke partije Adolfa Hitlera poslije Drugog svjetskog rata nastavili držati većinu rukovodećih pozicija u tom (i drugim ministarstvima) vodeći čak i kadrovsku politiku.

 

Kao evanđelist-luteran predstavljao je protestante u najužem rukovodstvu Kršćansko-socijalne unije (CSU), stranke pod jasnim katoličkim dominatom, u kojoj je imenovan za jednog od četiri zamjenika predsjednika.

 

Ostatak teksta pronađite ovdje

 

(RSE, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 80

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još