Video/ Lider SDA o aktuelnoj političkoj situaciji

Bakir Izetbegović: Ne možemo narod i entitet nazivati genocidnim, sjednica NSRS-a će biti 'djetinjasti odgovor'

Front29.07.21, 20:56h

Bakir Izetbegović: Ne možemo narod i entitet nazivati genocidnim, sjednica NSRS-a će biti 'djetinjasti odgovor'
Pustio sam da se ova stvar smiruje, sada je pod upalom. Neka prođe mjesec dana, svakako bismo bili na godišnjim odmorima. Ne treba provocirati balkanske inate, kaže Izetbegović

 

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je za N1 da niko nema pravo narod ili entitet nazvati genocidnim, niti iko ima pravo vrijeđati bilo koga - to se ne može raditi, niti će se to raditi. Izetbegović je u intervjuu poručio da će sjednica NSRS biti 'djetinjasti odgovor' na dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koju je nametnuo Valentin Inzko. Također, Izetbegović je politiku Milorada Dodika ocijenio kao 'na momente kočijašku'.

 

Lider SDA je kazao da će BiH ući u jednu krizu, a njenu dubinu ne može da procijeni odmah.

 

“Da će biti bojkot, blokada, odmjeravanje nerava, nas i međunarodne zajednice, ovoga što radi Dodik. Prije ili kasnije je moralo doći do toga. Njegova politika je takva da sebi uzima prostor koji mu ne pripada, a da sužava prostor onima kojima pripada. Agresivna, na momente kočijaška politika, vrijeđaju se predstavnici međunarodne zajednice, Bošnjaci…”, rekao je Izetbegović.

 

“Neizbježno je da se vidi dokle to može ići. Je li zaista može Milorad Dodik napraviti neki referendum i pocijepati BiH, možda će on to prije ili kasnije uraditi. Kako će reagovati međunarodna zajednica, mi, Tužilaštvo, SIPA, OSA… Bolje prije nego kasnije da dođe do toga, a bolje prije i upravo na ovoj temi”, rekao je Izetbegović.


Izetbegović je rekao da nema govora da se u FBiH dešava išta slično kao što se dešava u Republici Srpskoj, te da nema govora da ‘ima politike s naše strane koja liči na politiku Dodika’.

 

Izetbegović je rekao da je sada teško napraviti sastanak lidera tri najveće stranke u BiH, pogotovo sa Dodikom.

 

“Pustio sam da se ova stvar smiruje, sada je pod upalom. Neka prođe mjesec dana, svakako bismo bili na godišnjim odmorima. Ne treba provocirati balkanske inate. Razgovarat ćemo u septembru. Ako je FBiH voda do prsa, u RS je voda do nosa. Građanin RS je duplo više zadužen nego građanin FBiH, stanovništvo je starije, manje ima radne snage. Primanja radnika u FBiH je 20 posto više, nije im lako. Ne trebaju da proizvode krize, da se sudaraju s Ustavom i zakonom. Ne mogu da slave ratne zločince”, poručio je Izetbegović.

 

Za petak, 30. juli, najavljena je posebna sjednica NSRS, koja će biti zatvorena za javnost. Ipak, pojavile su se tvrdnje da će biti izmjena Krivičnog zakona RS kojima će se kažnjavati i do 15 godina zatvora neko ko kaže da je “Republika Srpska genocidna tvorevina” i slično.

 

Izetbegović je poručio da ‘očekuje tako neke djetinjaste odgovore’.

 

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

 

 


(DEPO PORTAL/dg)Komentari - Ukupno 327

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još