VIDEO/ Ušutjeli se u Ministarstvu komunikacija BiH

Javni novac za Čovićevu privatnu igračku: Zašto je RTV Herceg Bosna važnija od drugih privatnih medija?

Mediji28.07.21, 14:30h

Javni novac za Čovićevu privatnu igračku: Zašto je RTV Herceg Bosna važnija od drugih privatnih medija?
Ministarstvo komunikacija nije odgovorilo na upit O kanala po čemu je televizija Herceg Bosne privilegovana. Zastupnici državnog Parlamenta sa kojima su novinari O kanala razgovarali tvrde da je to politički motivisano, ali i nepravedno

 

 

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH predložilo je da se RTV Herceg Bosne uplati više od milion i po maraka po osnovu podsticaja razvoju sektora elektronskih medija. Sporno je da Ministarstvo predlaže da ova sredstva dodijele, osim javnim emiterima, i televiziji koja to nije - RTV Herceg Bosna.

 

Cilj dodjele sredstava ustvari treba biti podrška i unapređenje rada elektronskih medija. Međutim, za javne emitere postoji jasna zakonska obaveza, ali televizija Herceg Bosne ne spada u taj segment.

 

- Ključni problem je što sve televizije i svi mediji u BiH izdvajaju novac kako bi za godišnje dozvole finansirali određene projekte RAK-a. Iz tog novca se izdvaja i ova pomoć javnim emiterima i televiziji Herceg Bosne, i to nije u redu, ističe direktor O kanala Almir Šećkanović.

 

Ministarstvo komunikacija nije odgovorilo na upit O kanala po čemu je televizija Herceg Bosne privilegovana. Zastupnici državnog Parlamenta sa kojima su novinari O kanala razgovarali tvrde da je to politički motivisano, ali i nepravedno.

 

- To znači da SNSD na ovaj način plaća usluge HDZ-u. Naravno, to rade javnim novcem. Što se tiče pomoći bilo kome, ili će vrijediti ista pravila za sve ili pravila nema, navodi Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH.

 

Rukovodstvo ove televizije u nekoliko navrata je naglašavalo da je RTV Herceg Bosne javna institucija. 22 osnivača, među kojima su lokalne zajednice i kantoni, sa većinskih hrvatskim stanovništvom. Prema Zakonu o Javnom RTV sistemu BiH, Bosna i Hercegovina ima tri javna emitera (BHRT, RTRS i RTV FBIH) koja se finansiraju od RTV naplate.

 

Adil Osmanović, zastupnik SDA u Državnom parlamentu, ističe da je privilegovanje RTV Herceg Bosne protuzakonito.

 

- Na takav način bi svaka druga nezavisna komercijalna televizija polagala puno pravo da se obrati Vijeću ministara i dobije iznos, veći ili manji, kazao je.

 

Podsjećamo i na ugovor između Radiotelevizije Herceg Bosne i Elektroprivrede HZHB. Jedna marka donacije za ovu televiziju. Sada i novac iz državnog budžeta.

 

Direktori privatnih televizija smatraju da sredstva od podsticaja ne bi trebala ići ni javnim emiterima, jer budžet RAK-a pune privatni mediji. Podijeliti podjednako svim medijima ili nikome.

 

- Predlažem Ministarstvu da zbog pandemijskih godina i okolnosti, proširi na sve medije, da tih nekoliko miliona podijeli na medije. Izdvajati samo RTV Herceg Bosne kao medij koji uz javne servise dobija pomoć, nije u redu. To je poruka da je ona važnija od drugih ili da je ona neki ili nečiji projekat, dodaje Almir Šećkanović.

 

U Bosni i Hercegovini djeluju tri javna servisa koja dio novca dobijaju i od Ministarstva komunikacija i prometa. Odluku o dodjeli sredstava mora donijeti Vijeće ministara.

 

 

(O kanal, DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 58

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još