VIDEO/ NAKON SUSRETA, OČEKIVANJA SU BILA DRUGAČIJA

Benjamina Karić zatečena reakcijom iz Banjaluke: 'Razočarao me Draško Stanivuković, ja sam iskreno pružila ruku...'

Front23.07.21, 22:26h

Benjamina Karić zatečena reakcijom iz Banjaluke: 'Razočarao me Draško Stanivuković, ja sam iskreno pružila ruku...'
- U Banju Luku sam otišla iskrena, otvorenog srca, sa željom da gradimo mostove prijateljstva i budućnosti. Očekivala sam da će moj odlazak u Banju Luku zaista biti početak promjena koje mladi gradonačelnici trebaju donijeti. Vrlo sam iznenađena i potresena današnjim reakcijama Draška Stanivukovića - rekla je gradonačelnica Sarajeva za Dnevnik 'O Kanala'

 

 


Kada je stupila na poziciju gradonačelnice Sarajeva, Benjamina Karić je obećala kako će izgradnja spomen-ploče stradalima na Kazanima biti jedna od prvih stvari koje će uraditi. Danas je za O kanal kazala kako ne postoji prepreka da se spomenik podigne, te otkrila u kojoj fazi je projekat.

 


- Nakon stupanja na funkciju gradonačelnice, imala sam sastanak sa potpredsjednikom FBiH Milanom Dunovićem, gdje smo oboje iskazali opredjeljenje da u što skorijem periodu podignemo spomenik na Kazanima. Javni poziv je upućen. Stigle su ponude. Trenutno je prijedlog idejnog rješenja u fazi razmatranja u gradskoj Komisiji za urbanizam. Nadam se da ćemo u što skorijem vremenu imati prijedlog kako spomenik treba izgledati. Uskoro će biti održana i javna rasprava. Znam da možda izgleda sporo, ali takve su procedure. Nakon više od 25 godina čekanja, zaista mogu garantovati da ću učiniti sve da što prije dobijemo spomenik, kazala je Karić.


Prema ranijim informacijama, Komisija je tražila poništenje konkursa, zbog propusta koji se posebno odnose na ekonomske procedure, jer navodno nije spomenuta finansijska vrijednost projekta. Karić ističe kako ona nema tu informaciju.


- Nisam još uvijek dobila zvaničan izvještaj Komisije. Ovdje je najbitnija opredijeljenost da se spomenik podigne, tako da, i ako bude bilo kakvih dodatnih zahtjeva u smislu finansijskih procedura, zaista nemam ništa protiv da iste otklonimo i da podignemo spomenik. Sve poteškoće ili eventualne nedostatke na koje budemo nailazili, raspoložena sam da ih otklanjamo. Nema prepreka kada čovjek ima dobru volju i iskrenu namjeru da nešto uradi, poručila je.


Gradonačelnica Sarajeva između ostalog govorila je i o reakcijama na današnji odluku Valentina Inzka i nametanju Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici te je rekla da je "tužna i razočarana kada su u pitanju stavovi Draška Stanivukovića".


- U Banju Luku sam otišla iskrena, otvorenog srca, sa željom da gradimo mostove prijateljstva i budućnosti. Očekivala sam da će moj odlazak u Banju Luku zaista biti početak promjena koje mladi gradonačelnici trebaju donijeti. Vrlo sam iznenađena i potresena današnjim reakcijama Draška Stanivukovića. Za mene su zakon i pravo iznad svega i važe jednako za sve. Zaista sam dala sve od sebe, pružila sam ruku i ona će uvijek biti pružena svim ljudima koji su dobronamjerni i koji misle dobro građankama i građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Ja sam provela rat u ovom gradu. Smatrala sam da kao mlada gradonačelnica trebam pružiti ruku svima. I ne kajem se zbog toga. Ali zaista ne mogu reći da nisam duboko razočarana. Žao mi je što nisam i danas dočekala da vidim djelić promjene kojem sam se nadala nakon naših sastanaka - poručila je Benjamina Karić.


Pogledajte cijeli razgovor...

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 118

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još