Da, i to je moguće

Rusija ne priznaje rusku vakcinu koju primite u Srbiji

Front23.07.21, 09:30h

Rusija ne priznaje rusku vakcinu koju primite u Srbiji
Nova.rs je kontaktirala resorno ministarstvo i dobila potvrdu da su uslovi za ulazak u Rusiju takvi kako je objavljeno i na sajtu, uz napomenu da „svaka država zadržava pravo da svojim propisima reguliše pitanje ulaska na njenu teritoriju u uslovima aktuelne pandemije izazvane virusom Kovid-19, pa je u tom smislu i Ruska Federacija donijela napred navedene mjere koje su na snazi“

 

Portal Nova.rs piše da se njihovoj redakciji javila čitateljka koja je primila obje doze Sputnjik vakcine, ali nije sigurna da će moći da otputuje u Rusiju bez dodatnih testova. Sudeći po pravilima koja su predstavljena na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, Rusi priznaju jedino potvrde i QR kodove koje je izdala neka od njihovih relevantnih institucija.

 

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova – stoji baš kao što je čitateljka rekla.

 

„Državljani Srbije mogu da uđu u Rusku Federaciju. Ulazak u Rusku Federaciju omogućen je svim stranim državljanima i licima bez državljanstva bez PCR testa ukoliko: Poseduju dokaz o regulisanom boravku u Ruskoj Federaciji (važeću vizu, dozvolu za privremeni boravak – RVP ili dozvolu za stalni boravak – VNŽ), imaju sertifikat o vakcinaciji i QR kod, koji su izdati od strane nadležne medicinske ustanove Ruske Federacije (što je neophodno označiti u dijelu o PCR testu u anketi koji popunjavaju stranci prilikom ulaska u Rusiju)“, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

 

Nova.rs je kontaktirala resorno ministarstvo i dobila potvrdu da su uslovi za ulazak u Rusiju takvi kako je objavljeno i na sajtu, uz napomenu da „svaka država zadržava pravo da svojim propisima reguliše pitanje ulaska na njenu teritoriju u uslovima aktuelne pandemije izazvane virusom Kovid-19, pa je u tom smislu i Ruska Federacija donijela napred navedene mjere koje su na snazi“.

 

Navode da su zvali i poslali mejl i ruskoj ambasadi, kako bi dobili konkretan odgovor. Stigao je, navodi Nova.rs, odgovor sljedeće sadržine:

 

„Ulazak u Rusiju direktnim letom, moguć je do 30 dana bez vize. Da bi ušli u Rusiju, državljanima Srbije potreban je PCR test ne stariji od 72 sata od datuma testa“, novodi se u dopisu ruske ambasade, a vakcina se i ne pominje.

 

Da li to Rusi ne priznaju sopstvenu vakcinu? Poseban kuriozitet je i činjenica da se Srbija ponosi time da se na Torlaku proizvodi Sputnjik vakcina. To što su prije mjesec i po dana ruski i srpski predsjednik pritisli dugme i označili početak proizvodnje izgleda nije dovoljno da Sputnjik vakcina, koja se prima u Srbiji, bude priznata i u njenoj postojbini, navodi Nova.rs.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još