Helsinški odbor u Srbiji reaguje na izjave ministra Vulina

Opasne poruke vlasti: Otvoreno izvikivanje ratne politike, okrenuto prema susjedima, podsjeća na ponašanje Slobodana Miloševića

Hronika19.07.21, 11:19h

Opasne poruke vlasti: Otvoreno izvikivanje ratne politike, okrenuto prema susjedima, podsjeća na ponašanje Slobodana Miloševića
Vulin je ponovio svoju tezu koju pominje kad god mu se ukaže prilika, da je 'zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog svijeta, da objedini Srbe gdje god oni budu živjeli'

 

Najnoviji nastupi visokih funkcionera Srbije, posebno Aleksandra Vulina, aktuelnog ministra unutrašnjih poslova, Srbiju sve više izoluju u regionu i udaljavaju je od navodno željenog cilja, članstva u EU, smatraju u Helsinškom odboru za ljudska prava Srbije.

 

- Obilježavanje 13-godišnjice Pokreta socijalista očigledno je bio jedan od prvih predizbornih skupova za predsjedničke izbore naredne godine. Ono što, međutim brine, su poruke poslate sa ovog skupa kome je prisustvovao i predsjednik Aleksandar Vučić koji se nije ogradio od njih.

 

Vulin je ponovio svoju tezu koju pominje kad god mu se ukaže prilika, da je 'zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog svijeta, da objedini Srbe gdje god oni budu živjeli'. A, da bi srpski svijet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspješna, dobro vođena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gdje god živjeli. Poruka skupa je svakako, ne samo ujedinjenje svih Srba u jednu državu, već i da takvu Srbiju može sačuvati samo politika Aleksandra Vučića - stoji u saopćenju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji iz kojeg napominju da 'ovako otvoreno izvikivanje ratne politike okrenuto prema svim susjedima, ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima, odnosno do kad će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje'.

 

Helsinški odbor podsjeća da drsko izazivanje regiona i svijeta veoma podsjeća na ponašanje Slobodana Miloševića kome je godinama polazilo za rukom da svijet stavi pred svršen čin na terenu. Zato pozivamo međunarodnu zajednicu da postavi crvene linije kada je riječ o granicama na Balkanu i konkretizuje svoje već najavljene politike o sankcionisanju svih onih koji destabilizuju region, saopćeno je iz Helsinškog odbora.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još