JOŠ JEDNA OSTAVKA U VLADI EDINA FORTE

Ministrica Melika Husić-Mehmedović podnosi ostavku?! Zbog dešavanja oko novog Zakona o visokom obrazovanju KS...

Front08.07.21, 10:30h

Ministrica Melika Husić-Mehmedović podnosi ostavku?! Zbog dešavanja oko novog Zakona o visokom obrazovanju KS...
U Vladi premijera Edina Forte ovo će biti druga ostavka nakon što je ministrica Lejla Brčić 27. aprila podnijela ostavku nakon što je Skupština KS tada usvojila Nacrt zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora u KS

 

 

 

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melika Husić-Mehmedović podnijet će ostavku na današnjoj sjednici Skupštine KS na kojoj bi trebao biti razmatran Nacrt Zakona o visokom obrazovanju koji je izazvao turbulencije unutar akademske zajednice.
 

Iz više izvora Patriji je potvrđeno da je Husić-Mehmedović spremna ponuditi ostavku s obzirom na dešavanja oko novog Zakona o visokom obrazovanju.


Ministrica Husić-Mehmedović nije odgovorila na današnji upit Patrije da li će podnijeti ostavku.


U srijedu su se oglasili i sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koji je matični fakultet ministrice protiveći se novom zakonu.


Iz ANU BiH su također pozvali zastupnike ne podrže zakon.  


Ranije je objavljeno pismo koje je potpisalo 200 uposlenika UNSA-e koji su izrazili nezadovoljstvo novim Zakonom, a protiv zakona su i studenti a zvanično se oglasio i Studentski parlament UNSA.


Podsjećamo, u Vladi premijera Edina Forte ovo će biti druga ostavka nakon što je ministrica Lejla Brčić 27. aprila podnijela ostavku nakon što je Skupština KS tada usvojila Nacrt zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora u KS koji je također bio na udaru kritika zastupnika i pozicije i opozicije. Brčić je u obrazloženju ostavke rekla da je odluku donijela prije te da su u pitanju privatni razlozi.


Taj Zakon je trenutno u javnoj raspravi od 120 dana.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još