Ročište policajcu čija kćerka je pozivala da se rasvijetli slučaj 'Memić'

Advokat Feraget šokiran: Sutkinja zabranila novinarima da objave detalje ročišta, sve ih legitimisala i popisala

Hronika30.06.21, 15:36h

Advokat Feraget šokiran: Sutkinja zabranila novinarima da objave detalje ročišta, sve ih legitimisala i popisala
Sutkinja je kazala da su novinari u sudnici u svojstvu javnosti, ali da je njena odluka da se ništa što je izgovoreno u sudnici ne smije prenositi. 'Ja sam bio zatečen i šokiran s takvom odlukom. Jer u svakom slučaju ako je javnost prisutna, sasvim je normalno da prisustvuju i novinari koji imaju pravo da prikupljaju informacije i objavljuju ih. Isto tako sudija nema pravo da legitimiše novinare i objavljuje njihove podatke na sam zapisnik', rekao je Ifet Feraget

 

U Općinskom sudu u Sarajevu održan je parnični postupak po tužbi policajca Aziza Turudije jer je njegova kćerka 2017. na njegovom Facebook profilu objavila nekoliko statusa u kojima je nadležne pozvala da rasvijetle ubistvo Dženana Memića.

 

Naime, na sveopće iznenađenje, sutkinja Sabina Hadžizulfić zabranila je novinarima da objavljuju detalje sa ročišta iako je otvoreno za javnost.

 

Sutkinja je kazala da su novinari u sudnici u svojstvu javnosti, ali da je njena odluka da se ništa što je izgovoreno u sudnici ne smije prenositi. Također, novinari su legitimirani i njihovi lični podaci uneseni su u sudski zapisnik.

 

Advokat Ifet Feraget je kazao da će ovo suđenje pamtiti po tome što je sutkinja upozorila novinare da mogu sjediti u sudnici, ali da ne smiju objavljivati ništa sa suđenja.

 

- Ja sam bio zatečen i šokiran s takvom odlukom. Jer u svakom slučaju ako je javnost prisutna, sasvim je normalno da prisustvuju i novinari koji imaju pravo da prikupljaju informacije i objavljuju ih. Isto tako sudija nema pravo da legitimiše novinare i objavljuje njihove podatke na sam zapisnik – rekao je advokat Feraget.

 

Feraget je naveo da smatra kako su rješenja o Turudijinom dsiciplinskom kažnjavanju nezakonita.

 

-Što se tiče samog postupka, mislim da su oba rješenja nezakonita jer je nečuveno da policijski službenik bude kažnjen jer je njegova kćerka prenijela na njegovom Facebooku statuse koje su prenosili i drugi, a koji su bili usmjereni u cilju utvrđivanja istine i pravde u ubistvu Dženana Memića. Ovo je jedini policijski službenik koji je bio sankcionisan, a poznato je da su ostalima u ovom procesu svi disciplinski postupci zastarjeli, a krivični postupak koje je tada vodilo Tužilaštvo KS obustavljeno. U međuvremenu je Tužilaštvo BiH preuzelo istragu i svi znate šta se dešava - pojasnio je Feraget.

 

Podsjećamo da su Policijski odbor i Disciplinska komisija proglasili Aziza Turudiju “krivim što nije na odgovarajući način zaštitio svoj Facebook profil sa kojeg su komentirani detalji oko mladićeve smrti", te je pozivano da se slučaj rasvijetli.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 62

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još