Ročište za produženje pritvora Mutapu i Dupovcu

Formiran tim vještaka koji će utvrditi sve okolnosti u vezi s amnezijom Alise Mutap, jedan od osumnjičenih se obratio sudu

Hronika24.06.21, 16:41h

Formiran tim vještaka koji će utvrditi sve okolnosti u vezi s amnezijom Alise Mutap, jedan od osumnjičenih se obratio sudu
Izdata je naredba za vještačenje hard diska, izuzetih mobitela, SIM kartica i računara. To vještačenje je pri kraju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, kazao je tužilac Hasanspahić

 

Za 25 dana bit će okončana istraga o podignuta optužnica, najavio je danas državni tužilac Ćazim Hasanspahić ne sjednici u Sudu BiH na kojoj je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu, osumnjičenima za organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog i protivzakonito posredovanje u slučaju "Dženan Memić".

 

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i što bi njihovo puštanje izazvalo uznemirenost građana, javlja Avaz.ba.

 

Odzuzet veći broj laptopa i računara

 

Zijad Mutap je otac Alise Mutap koja je bila s Dženanom u Velikoj Aleji u trenutku kada je napadnut na Ilidži, a Hasan Dupovac je bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo.

 

Tužilac Hasanspahić je napomenuo da se radi o organiziranoj grupi u kojoj su osim Mutapa i Dupovca, policajac Josip Barić, Alisa Mutap - Ramić i Muamer Ožegović koji su pritvoru te pripadnici DKPT-a Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović. Svi oni, naglasio je tužilac Hasanspahić, osumnjičeni su da su počinili niz radnji koje predstavljaju krivično djela počinjena u sastavu grupe.

 

- Oduzeto je 20 mobilnih uređaja, veći broj laptopa, računara, SIM kartica korištenih u izvršenju krivičnih djela. Putem mobitela komunicirali su međusobno i sa ostalima - kazao je Hasanspahić.

 

Dodao je da je da je oduzet i hard disk koji je zabilježio rezultate videonadzora hotela “Crystal” na Ilidži. Recepcionera Ožegovića se sumnjiči da je on izbrisao snimke koji su pokazivali Veliku Aleju i prolazak Alise Mutap i Dženana Memića.

 

- Od 16 kamera izbrisani su snimci koji bilježe ulaz od 8. do 11. februara 2016. godine. Svi drugi snimsci su ostali. Svjedoci govore da je u Veliku Aleju ušlo i vozilo Zijada Mutapa. Kazali su da su snimke pregledali i nakon nestanka struje i predali ih Ožegoviću koji ih je izbrisao. Izdata je naredba za vještačenje hard diska, izuzetih mobitela, SIM kartica i računara. To vještačenje je pri kraju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu – kazao je tužilac Hasanspahić.

 

Prema njegovim riječima, Dupovac i Mutap su vodili privatnu istragu za pronalaženje Renaulta Clio za šta su određenoj osobi nudili novac za otkup tog vozila. Na kraju se ispostavilo da to vozilo ne pripada krivičnom djelu. Hasanspahić je istakao da je riječ o obimnoj istrazi koja zahtijeva produženje pritvora Dupovcu i Mutapu koja bi se okončala za narednih 25 dana.

 

Hasanspahić je naglasio i da je formiran tim vještaka koji će utvrditi okolnosti i činjenice u vezi s amnezijom Alise Mutap – Ramić. On je pomenuo i nalaze vještaka neuropsihijatra koji su utvrdili da kod Alise Mutap nije moglo doći do trajne amnezije, ako ju je i bilo ona je mogla biti kratkoročnog karaktera. Citirao je neurohirurga Kemala Dizdarevića koji je kazao da bi postojala amnezija morao je postojati potres mozga, a što je teška tjelesna povreda. Međutim vještak medicinske struke je utvrdio da je riječ o lakšoj povredi.

 

Odbrana se protivi priduženju

 

Produženju pritvora usprotivili su se branioci Dupovca i Mutapa, advokati Ermin Gačanović, Nina Kisić i Goran Dragović. Oni su između ostaloga naglasili da su osumnjičeni već pet mjeseci u pritvoru i da njihovi mobiteli još nisu vještačeni.

 

Također su se pozvali na ranije rješenje Apelacionog vijeća Suda BiH koje nije prihvatilo da se Dupovcu i Mutapu produži pritvor za tri mjeseca, a što uključuje i ovih 25 dana.

 

Advokat Ermin Gačanivić priložio je izvještaj Ad hoc tijela Komisije za sigurnost Skupštine KS koje je izvršilo je nadzor nad zakonitošću rada MUP-a KS i Uprave policije u predmetu "Dženan Memić", tvrdeći da je prava istina u njemu.

 

Advokat Goran Dragović je naglasio da Tužilaštvo BiH vodi istragu u predmetu koji je "živ" i koji se vodi pred Vrhovnim sudom Federacije BiH. Naglasio je da je istraga Tužilaštva BiH svojevrsni pritisak na Vrhovni sud koji odlučuje u predmetu za koji su optužene druge osobe.

 

Hasan Dupovac se obratio Sudu istakavši da nikada nije poduzeo nijednu radnju za koju je osumnjičen.

 

- Nije istina da sam postupao bez naredbi Tužilaštva i Suda. O svemu sam obavještavao tužioca i dobivao naredbe. Svjedoci koji se pominju su namjerno odveli tužioca u pogrešnom pravcu. Potpuno nevin se nalazim u pritvoru. Kao policijski službenik sam radio 30 godina i u pritvoru mi je narušeno zdravlje - kazao je između ostalog Dupovac.

 

Sjednici su prisustvovali Muriz i Arijana Memić s advokatom Ifetom Feragetom .

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još