Armiju RBiH nazvali 'takozvanom'

Urednički kolegij BHT1 oglasio se o skandalu: Svi saglasni osim urednice Informativnog programa

Mediji18.06.21, 08:40h

Urednički kolegij BHT1 oglasio se o skandalu: Svi saglasni osim urednice Informativnog programa
Kolegij urednika BHT1 osuđuje prijetnje upućene bilo kom našem uposleniku. Krivicu će, ako postoji, ustvrditi disciplinska komisija, a ne društvene mreže i drugi komisijski kanali, navodi se u zaključcima

 

 

Kolegij urednika BHT1 održao je danas sastanak nakon kojeg su se oglasili saopćenjem za javnost. Kako je navedeno, na sastanku su usvojeni zaključci sa kojim su bili saglasni svi izuzev urednice Informativnog programa BHT1 Jelene Radojević-Kapor koja je izuzela mišljenje.

 

Kazali su da ne želi komentirati rad disciplinske komisije BHRT-a.

 

– Postoje interni akti kuće koji definiraju odgovornost uposlenika i predviđaju sankcije za propuste. Urednički kolegij podsjeća na obavezu svakog uposlenika da se pridržava najvećih profesionalnih standarda i etičkih normi novinarstva.

 

Kolegij urednika BHT1 osuđuje prijetnje upućene bilo kom našem uposleniku. Krivicu će, ako postoji, ustvrditi disciplinska komisija, a ne društvene mreže i drugi komisijski kanali – navodi se u zaključcima.

 

Dodali su da insistiraju da se Javni servis izuzme iz bilo kakvih političkih konotacija.

 

– Istovremeno molimo sve političke subjekte i pojednice da, ukoliko žele pomoći Javnom servisu RTVBiH, svu svoju energiju i konkretna djelovanja usmjere u rješavanju problema stabilnog finansiranja naše kuće.

 

Podsjećamo, voditeljica Dnevnika na BHT1 u ovoj informativnoj emisiji Armiju Republike Bosne i Hercegovine je nazvala “takozvanom”. Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović donio je odluku o pokretanju disciplinskog postupka i suspendirao urednicu u informativnom programu BHT1 Gordanu Dragutinović-Mutić i voditeljicu vijesti Zoricu Jorgić do okončanja postupka.

 

Razlog pokretanja disciplinskog postupka, kako je navedeno, i suspenzije je plasiranje neprovjerenih podataka u programima koje imaju za posljedicu uznemiravanje javnosti i narušavanje ugleda i nanošenja štete BHRT-u.

 

urednicki-kolegij-bhrt

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 53

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još