imunizacija dobro teče

ZDK okončao proces vakcinacije novinara i počeo vakcinisati prosvjetne radnike

Hronika16.06.21, 15:54h

ZDK okončao proces vakcinacije novinara i počeo vakcinisati prosvjetne radnike
-Vlada ZDK je na današnjoj sjednici usvojila Plan imunizacije i u tom smislu u vrh prioriteta uvrstila je i zaposlene u prosvjeti - kazao je Kozlić, koji je napomenuo da su se odlučili prvo vakcinisati zaposlenike ove dvije škole jer za takvu djecu ne mogu organizirati online nastavu

 

Današnjom vakcinacijom prvom dozom vakcine protiv infekcije Covid-19 nastavnika i zaposlenika Javne ustanove Osnovna škola za obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u razvoju Zenica te JU Srednja škola za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Zenica, simbolično je počeo proces vakcinacije prosvjetnih radnika u tom kantonu.

 

Resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić rekao je u izjavi za medije da su od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva tog kantona tražili da se vakciniše oko 5.500 zaposlenih u obrazovnom sistemu tog kantona, od predškolskog odgoja i obrazovanja do zaposlenika Univerziteta u Zenici (UNZE).

 

-Vlada ZDK je na današnjoj sjednici usvojila Plan imunizacije i u tom smislu u vrh prioriteta uvrstila je i zaposlene u prosvjeti - kazao je Kozlić, koji je napomenuo da su se odlučili prvo vakcinisati zaposlenike ove dvije škole jer za takvu djecu ne mogu organizirati online nastavu.

 

Podvlači kako očekuju nastavak imunizacije prosvjetnih radnika, a što će zavisiti od priliva vakcina.

 

-Ono što je preliminarno planirano je da veoma brzo, već sljedeće sedmice, počne vakcinisanje u predškolskim ustanovama te na UNZE-u. Naš je cilj bio da, očekujem da ćemo to ispuniti, do početka naredne školske, odnosno akademske 2021/2022. godine uradimo i kompletan proces vakcinisanja - kazao je ministar Kozlić.

 

Predsjednik Samostalnog sindikata Bosne i Hercegovine i Sindikata osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja ZDK Selvedin Šatorović pohvalio je odluku Vlade ZDK da omoguće vakcinaciju prosvjetnih radnika, kako bi "u što normalnijim uslovima započela školska godina 2021/2022.“.

 

-Nažalost, ovo je jedina vlada u Federaciji BiH koja je prepoznala značaj i ulogu prosvjetnih radnika te im omogućila da se vakcinišu. Očekujem u narednom periodu da će ovim primjerom krenuti i ostale kantonalne vlade u FBiH - naglasio je Šatorović.

 

On se nada da će oko 25.000 prosvjetara u FBiH biti vakcinisani do početka nove školske godine te da neće biti prisiljeni vakcine primati u susjednim državama.

 

Defektolog u JU Osnovna škola za obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u razvoju Zenica Nirvana Radić zahvalila je Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade ZDK i Sindikatu osnovnog obrazovanja ZDK što su prepoznali potrebu da nastavnici postanu prioritet u procesu vakcinacije.

 

- S obzirom da radimo s jako osjetljivom populacijom, to su djeca sa poteškoćama u razvoju, smatram da smo zaista bili prioritetni kako bi se sam nastavni proces sljedeće godine odvijao kako treba - kaže Radić.

 

ZDK je danas, osim što je kao prvi kanton u FBiH, počeo proces imunizacije prosvjetara, prvi okončao imunizaciju novinara i zaposlenika u medijima.

 

Danas je, naime, u Inistitutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, drugu dozu vakcine proizvođača Pfizer primila i druga, manja grupa novinara i zaposlenika u medijima, kojih je ukupno oko 130 primilo obje doze vakcine.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!