POZADINA NOVE AFERE/ IZGRADNJA TE BLOK 7 U TUZLI

Zašto Nermin Džindić i partneri zaustavljaju najveću investiciju u Bosni i Hercegovini?!?

Biznis Klub16.06.21, 15:04h

Zašto Nermin Džindić i partneri zaustavljaju najveću investiciju u Bosni i Hercegovini?!?
Šta je pozadina velike priče o novom zastoju u realizaciji mega projekta Blok 7 nakon samovoljnog povlačenja iz dijela posla američkog General Electricsa? Da li se iza scena sprema velika i prljava igra u kojoj se opet pojavljuju javnosti dobro znana imena iz ovdašnjeg političkog života?!

 

 

 

Mjesec juni, koji se u građevinskom sektoru naziva „Zlatna sezona“, konačno je stigao. Ipak, kada građani Tuzle prolaze pored gradilišta određenog za TE Blok 7, ostaju razočarani jer ne vide ništa osim povelikog poravnatog i spremnog komada zemlje za gradnju.
 

Zaista, šta se događa sa najvećim infrastrukturnim projektom u BiH?


Projekt TE Tuzla Blok 7 popularno je nazvan „Projektom za sto godina“, što na odgovarajući način opisuje i njegov strateški značaj. Nakon završetka, Blok 7 zamijenit će ostarjele i zastarjele postojeće TE u BiH i služiti kao pouzdaniji i ekološki prihvatljiviji visokokvalitetni izvor električne energije.


Građani Tuzle i okolice, koji se oslanjaju na pojedinačne peći za grijanje, konačno bi dobili centralizirani sistem grijanja iz Bloka 7. Također, nacionalna emisija štetnih plinova smanjila bi se, tvrde investitori, u zapanjujućim iznosima. Prema dokumentu „Procjena utjecaja na okoliš“, koju je proveo EPBiH, emisija SOx smanjila bi se na 3%, emisija NOx smanjila bi se na 26%, a emisija čestica prašine u zraku na 13% u odnosu na trenutne nivoe. Pod smanjenom emisijom, kvalitet zraka u BiH bio bi izuzetno poboljšan.


Ipak, najveći razlozi koji su doveli do pokretanja ovoga projekta leže u društveno-ekonomskoji koristi Bloka 7 za domaću privredu. Predviđa se da TE Blok 7 nosi potencijal koji može dovesti do rasta od 0,5% BDP-a za FBiH, te bi strateški doveo do konsolidirajućeg učinka kao izvoznika energije status potpune neovisnosti BiH u ovome polju.


Pravo svega ovoga, projekat je dobio ogromnu podršku u Parlamentu Federacije BiH i  Vijeću ministara BiH. Praktično, stvoren je politički i društveni koncenzus oko ovoga projekta. U raznim su prigodama ovdašnje javne ličnosti, premijer Federacije BiH, stručnjaci za energetski sektor, ali i čelnici  radničkih sindikata i građana Tuzle, svi javno, iznosili svoj pozitivni stav prema TE Blok 7.


Pripreme za izgradnju Tuzla Blok 7 su završene. Timovi izvođača projekata stigli su u BiH već prošle godine.

 

blok-7-te-tuzla-3

blok-7-te-tuzla-2

 

Ali zašto ovaj mega projekt još uvijek stoji na čekanju?


Mediji su već objavili – podizvođač General Eletrics, specijaliziran za proizvodnju generatora, odustao je od ovoga posla. Naime, u septembru 2020. godine, General Electrics obznanio je svoju odluku da se povlači iz svih tekućih projekata vezanih za termoenergetiku, uključujući i ovaj u BiH.


Zna se i to da su Elektroprivreda BiH i izvođač China Gezhouba Group Company zajednički radili na izboru alternativnog dobavljača glavnog električnog generatora otkako je američka kompanija prošle godine donijela jednostranu odluku o povlačenju. Konkretno, pregovarano je sa potencijalnim proizvođačima  za Evroaziju iz Njemačke, Poljske i Japana, ali nijedan od tih dobavljača nije ispunio zahtjeve propisane Glavnim ugovorom projekta TE Blok 7. U takvim okolnostima, kineska kompanija je na kraju iznijela prijedlog korištenja opreme velike firme iz Šangaja, uz poštovanje dizajna generatora usvojenih, dok je General Electrics bio u igri. Ponuda iz Šangaja u potpunosti ispunjava sve zahtjeve iz Glavnog ugovora i čeka se formalno odobrenje za ovu promjenu u ugovoru.


Energetska i rudarska zajednica i dalje podržava ovaj projekat. Prošlog mjeseca generalni direktor EPBiH izjavljuje da je nesporno kako "BiH mora imati pouzdan kanal za opskrbu energijom za osiguranje nacionalne energetske neovisnosti... Tuzla Blok 7 može osigurati stabilan izvor električne energije i sposoban je zamijeniti ostale TE u Tuzli i Kaknju koje bi trebale biti zatvorene prije 2030. godine“.


Istovremeno, predsjednik Trgovačke organizacije Kreka Rudnik Tuzla Zuhdija Tokić katagorično tvrdi  kako „rudarska industrija BiH i rudnik Kreka ne mogu opstati bez Bloka 7“.


Zna se i zašto: preko 2000 rudarskih radnika, koji su trenutno zaposleni u rudniku Kreka, mogu izgubiti sredstva za život ukoliko se ne nastavi izgradnja Bloka 7. Zapravo, u BiH ima više od 7000 rudarskih radnika koji mogu biti suočen sa masovnim otkazima ukoliko ne dođe do realiazacije ovoga meaga projekta.


Analitičari ističu i dodatne benefite pokretanja ovoga velikog projekta kroz otvaranja poslova u građevinskom sektoru i drugim srodnim djelatnostima. Upravo izvođač radova za Tuzla Blok 7  ima izuzetno iskustvo u projektima izgradnje TE širom svijeta, kao što je kineska elektrana Datang Fuzhou 2 × 1000MW, kineska zatvorena elektrana 2 × 350MW Baosteel Zhanjiang, Vijetnam VINH TAN Prva faza 2 × 620MW elektrane na ugljen, vijetnamska Duyen Hai prva faza 2 × 622MW elektrane na ugljen i Indonezija Takalar 2 × 100MW elektrane na ugljen.


Trenutno najveći protivnik rješavanja ovoga problema sa promjenom proizvođača generatora za TE Blok 7 je Federalno ministarstvo za energiju, rudarstvo i indsutriju i resorni ministar Nermin Džindić. Upravo on blokira dopunu Glavnog ugovora i promjenu podizvođača.


Teško je naći racionalne razloge za ovakav stav ministra Džindića, koji može dovesti do propasti čitavog dugorazvijanog projekta, kao i velikog međunarodnog spora i afere koja može samo dodatno urušiti image kod potencijalnih investitora i u drugim projektima i sektorima u BiH. O značaju uravnoteženih odnosa BiH sa velikom Kinom, kao velikom svjetskog silom, svjedočili smo posljednjih mjeseci. Dok je Vlada Federacije BiH, u kojoj je i ministar Džindić, bila bespomoćna pred zahtjevima građana, susjedna Srbija, upravo zahvaljujući odličnim poslovnim vezama sa Kinom, je taj problem rješavala sa lakoćom i upravo sa vakcinama iz Kine.


Naši izvori otkrivaju da možda postoji i jedan ne baš častan motiv zašto Džindić, uz tihu podršku premijera Novalića, predsjednika NO EP Izeta Zigića i još nekoliko važnih igrača iz energetskog sektora sa političkim leđima, blokira kompromis kojim bi se odblokirao čitav slučaja i krenulo konačno za izgradnjom Bloka 7.


Ovdje naši izvori dolaze do pitanja - da li je riječ o famoznoj bosanskoj riječi „ugradnja“?! Ta ugradnja u projekat nije moguća preko Bloka 7, ali  bi se  mogla osigurati preko poslova remonta postrojenja TE.


Naime, da li ovaj lobi iz energetske i namjenske industrije ima ideju, kako otkrivaju naši pouzdani izvori, da se radi remont postrojenja na već postojećim, starim TE?! Strojeve za remont posjeduju firme koje se bave namjenskom industrijom, tvrdi se u ovim krugovima.


Iako je ovaj plan ekonomski gledano potpuno neisplativ, domaća pamet na čelu sa premijerom Federacije BiH i njegovim najdražim ministrom opet ima „problem za svako rješenje“.

 

(DEPO PORTAL/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook