'Istraga' saznaje

Skandal na sarajevskom aerodromu: Profesorice Stomatologije krijumčarile zubne implantate, putovale s dekanom?

Hronika16.06.21, 11:54h

Skandal na sarajevskom aerodromu: Profesorice Stomatologije krijumčarile zubne implantate, putovale s dekanom?
Profesori Selma Tosum Pošković, Lejla Kazazić i Muhamed Ajanović vraćali se sa službenog puta iz SAD-a

 

Carinski službenici na Aerodromu Sarajevo spriječili su u srijedu ujutro dvije profesorice Stomatološkog fakulteta u Sarajevu da u Bosnu i Hercegovinu prokrijumčare 40 zubnih implantata, saznaje Istraga.ba. Profesorice Lejla Kazazić i Selma Tosum Pošković vraćale su se sa službenog puta iz SAD-a gdje su putovale zajedno sa dekanom tog fakulteta Muhamedom Ajanovićem.

 

-Službenici UIO dobili su informaciju da su grupa profesora sa Stomatološkog fakulteta kojim upravlja Muhamed Ajanović često u BiH krijumčari zubne implantate. Upravo zbog toga je u srijedu ujutro je kontrolisano troje profesora koji su iz, letom iz Istanbula, stigli u Sarajevo, kazao je za Istragu izvor iz UIO.

 

Kada su carinici upitali profesore da li imaju šta da prijave, odgovorili su da nemaju. Međutim, prilikom provjere u torbama dekana Muhameda Ajanovića nije pronađeno ništa sumnjivo, dok je u torbama njegovih saradnica pronađeno po 20 zubnih implantata, piše Istraga.

 

-Nakon što je pronađena neprijavljena roba, one su odgovorile da su implantati donacija. Međutim, nikakvu prateću dokumentaciju nisu imali, prenio je drugi izvor Istrage koji je zaposlen na Aerodromu Sarajevo.

 

Pomenuto troje profesora sa Stomatologije na službeni je put otputovalo 9. juna ove godine. U Sarajevu su se vratili u srijedu, jutarnjim letom iz Istanbula, oko 8 sati i 20 minuta.

 

Osim zubnih implantata kod profesorica su pronađeni i neprijavljeni Iphone-i i tableti. Kada je shvatio da njegove saradnice nisu uspjele proći carinsku kontrolu, Muhamed Ajanović se angažirao da zataška cijeli slučaj. Do trenutka ovog nastanka ovog teksta, u ovom je slučaju reagiralo nekoliko visokopozicioniranih službenika UIO i Granične policije koji su tražili zataškavanje cijelog slučaja, piše Istraga.ba.

 

(Istraga.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 62

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još