Zvanično potvrđeno

Reketirao studente: Denis Prcić ispitan u Tužilaštvu

Hronika15.06.21, 18:01h

Reketirao studente: Denis Prcić ispitan u Tužilaštvu
Prcića je Tužilaštvu TK prijavila veća grupa studenata, od kojih je tražio dodatnih 1.500 KM za izdavanje diploma, tačnije, oni su u prijavi naveli da ih je reketirao

 

Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u BiH, čije je zvanično sjedište u Tuzli, ispitan je u svojstvu osumnjičene osobe u prostorijama Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

 

Ovu informaciju zvanično je jučer za Avaz potvrdio Admir Arnautović, portparol ove pravosudne ustanove.

 

Prcić je iskaz tužiocima dao 10. juna. Prije nekoliko mjeseci SIPA je obavila pretres prostorija koje koristi ovaj univerzitet u Tuzli i izuzela brojnu dokumentaciju.

 

- Ispitan je u svojstvu osumnjičene osobe zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja - rekao je Arnautović.

 

Prcića je Tužilaštvu TK prijavila veća grupa studenata, od kojih je tražio dodatnih 1.500 KM za izdavanje diploma, tačnije, oni su u prijavi naveli da ih je reketirao. Do sada je u ovom predmetu ispitano na desetine svjedoka, a sa svime je upoznata i Ambasada SAD u Sarajevu, čiji je državljanin.

 

Kako bi ukazali na Prcićeve zloupotrebe, studenti su krajem maja u Tuzli održali i proteste i pozvali Ambasadu SAD da mu ukine američko državljanstvo.

 

Inače, Prcića istražuju čak tri tužilaštva - Državno te tužilaštva KS i TK, a za njegov univerzitet veže se nekoliko slučajeva, pa i predmet sporne diplome koju je nedavno priložio direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

 

Mehmedagić je priložio Komisiji za nadzor nad radom OSA-e diplomu koju je dobio na Američkom univerzitetu, ali ju je proglasio tajnom. Međutim, istragom je utvrđeno da je njegovo ime naknadno dopisano na spisak studenata.


Kako je utvrđeno, Prcić je, uz pomoć saradnika, istrgnuo stranicu s upisom studenata (registar indeksa) i ubacio drugu, s dopisanim imenom Mehmedagića, piše Avaz.

 

Nedavno je SIPA obavila i uviđaj na kameri ispred prostorija Federalne uprave policije FUP i OSA-e kako bi se vidjelo šta je osumnjičeni Prcić prošle sedmice radio u zgradi OSA-e.


Vijeće za akreditaciju nezavisnih ustanova u oblasti obrazovanja Sjedinjenih Američkih Država (ACICS) 30. oktobra prošle godine povuklo je akreditaciju za Američki univerzitet u BiH. 

 

Ova institucija je zaprimila više prijava studenata Američkog univerziteta u BiH sa sjedištem u Tuzli u kojima se upozorava na neregularnosti, zbog čega je akreditacija i povučena.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još