U institucijama postoji zavjet ćutanja

Nova afera u BiH: Projekt 'e-Beba' zaboravljen, gdje je završilo 800.000 KM?

Hronika14.06.21, 13:05h

Nova afera u BiH: Projekt 'e-Beba' zaboravljen, gdje je završilo 800.000 KM?
Gotovo dvije i po godine od početka projekta više nije pitanje ni skupoće, ni napumpavanja cijena, već ono najosnovije: šta se dogodilo s projektom uopšte i gdje je i kako završilo 800.000 maraka koje su platili građani?

 

Institucije Republike Srpske od medija i javnosti kriju informacije o sudbini projekta e-Beba, koji je za nešto manje od dvije godine prošao put od neophodnog i spasonosnog za porodice i majke, do projekta o kojem ne žele zvanično ni da pričaju, piše Inforadar.

 

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacione tehnologije u Vladi RS, koje je glavni nosilac projekta, odbilo je odgovoriti na pitanja Inforadara o njegovoj realizaciji i trošenju sredstava građana u iznosu od 800.000 maraka, iako smo na odgovore čekali više od mjesec, čime je grubo prekršilo Zakon o slobodi pristupa informacijama. Ponašanje nadležnih iz ovog ministarstva samo ide u prilog i podgrijava tezu o, blago rečeno, neregularnosti projekta e-Beba, jer nema nikakvih tragova ni odgovora gdje je i na šta potrošen novac, odnosno šta se dogodilo s realizacijom projekta.

 

Tek je stvorena još negativnija slika u javnosti nego što je bila 2019. godine kada je projekat trebao da bude pokrenut. S naglaskom na “trebao”.

 

Podsećanja radi, glavni cilj i dalje fantomskog projekta je da roditeljima u Republici Srpskoj skrati maratonska hodanja po ustanovama tokom prijave novorođenčeta, jer je umjesto njih taj posao trebala preuzeti e-Beba, odnosno službenik u bolnici, obučen za ovakve poslove. Sve je osmišljeno tako da ta osoba sve neophodne podatke o novorođenčetu odmah unosi u sistem matičnih evidencija i da roditelj, nakon što novorođenče bude zavedeno u sistem, dobije neophodna rješenja na kućnu adresu, među kojima i ono najbitnije – JMBG.

 

Na prvu i više nego jednostavan zadatak, ali je on u Republici Srpskoj plaćen 800.000 maraka kojima nema traga, a osim toga nizvjesna je i njegova realizacija, na šta upućuje ponašanje nadležnih.

 

Najviši funkcioneri RS te 2019. isticali su brzu realizaciju e-Bebe i odsudno je branili, napadajući sve koji su postavljali bilo kakva pitanja, ali za sada ćemo podsjetiti samo na izjavu Srđana Rajčevića, ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacione tehnologije RS, iz jula 2019.

 

“Novopečenim roditeljima u Republici Srpskoj do kraja godine biće omogućeno da novorođenčad, dok su još u porodilištima, upišu u matične knjige rođenih, kao i da ih prijave za zdravstveno osiguranje i mjesto prebivališta. Prijave djece bez papirologije biće realizovane zahvaljujući projektu ‘e-Beba’”…

 

Tako je govorio Rajčević.

 

Otežavajuća okolnost po sve involvirane u projekat e-Beba jeste to što su poreski obveznici u RS ovaj sistem, prema tvrdnjama pojedinih opozicionara, platili i desetostruko više od realne cijene.

 

Danas u institucijama RS postoji zavjet ćutanja o projektu, jer odbijaju zvanično komentarisati bilo šta vezano za e-Bebu. Pitanja smo poslali na više adresa, od ministarstava koja su bila uključena u realizaciju projekta, javnih zdravstvenih ustanova u RS, među kojima i UKC-u Republike Srpske, zaključno sa firmom Prointer ITSS.

 

Jedina reakcija koju smo dobili na pitanja o projektu e-Beba bio je šturi odgovor iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, dok su svi ostali ne trepnuvši prekršili Zakon o slobodni pristupa informacijama.

 

“Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS nije nosilac projekta ‘e-Beba’, već je samo učetvovalo u aktivnostima iz svoje nadležnosti. One su se odnosile na donošenje podzakonskog akta o prijavi rođenja djeteta u zdravstvenoj ustanovi kojom se omogućuje stvaranje zakonskih pretpostavki za elektronsku razmjenu podataka između javnih zdravstvenih ustanova i matičnih službi. S tim u vezi, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave nije imalo finansijskih izdataka”, naveli su iz ovog ministarstva.

 

Za razliku od Ministarstva uprave i lokalne samouprave, njihove kolege iz Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, kao što smo već naveli, hladno su izignorisali naša pitanja koja smo im poslali prije više od mjesec, no Inforadar je došao do informacija da je samo zaživljavanje projekta neizvjesno.

 

Saznajemo da će promocija tek “testne faze” projekta biti “nekad u narednom periodu”, ali ne zna se tačno kada. Otkrili smo i da projekat neće zaživjeti na cijeloj teritoriji RS, već u samo jednoj bolnici! To će, po svemu sudeći, biti bolnica Sveti apostol Luka u Doboju.

 

Izvor Inforadara iz Vlade RS otkrio je za naš portal da je za testnu fazu odabrana manja bolnica te da se sve radi u tajnosti iz razloga jer se ne zna da li će preskupo plaćeni sistem funkcionisati kako treba.

 

“Firma ‘Prointer’ je navodno obavila svoj dio posla, ali nikome nije jasno šta su radili i kako je moguće da je to koštalo 800.000 maraka. Priča se da je sada zapelo i sa obukom medicinskog osoblja”, rekao je izvor Inforadara.

 

Podsjećamo da je za ovaj projekat 800.000 maraka isplaćeno na račun firme Prointer ITSS, kompanije koju mediji dovode u vezu sa Igorom Dodikom, sinom lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Simptomatično je da je Prointer bio jedina kompanija koja se prijavila te “pobijedila” na tenderu raspisanom 2019. godine.

 

“Kompanija ‘Prointer ITSS’ je izabrana kao najpovoljniji ponuđač u okviru javne nabavke koja je sprovedena po zakonu i koja je svakom poslovnom subjektu koji ispunjava uslove iz predmetne nabavke predstavljala priliku da se prijavi i predloži konkretno rješenje za izradu informacionog sistema ‘e-Beba’ uz mogućnost žalbe. U pitanju je izrada i implementacija potpuno novog elektronskog servisa po cijeni iz ponude od 683.760,68 KM bez PDV-a”, naveli su iz firme Prointer nakon tendera.

 

Godinu i po nakon pobjede na tenderu iz ove kompanije više ne žele odgovarati na pitanja. Prije tačno 18 dana dobili su naš mail s upitom o e-Bebi i njegovoj realizaciji, no u Prointeru valjda misle da javnosti nisu dužni polagati bilo kakve račune.

 

Iz naših nezvaničnih razgovora sa zaposlenima u bolnicama širom RS se krije i odgovor koliko su u projekat e-Beba uopšte upućeni i zdravstveni radnici, jer su nakon naših poziva ostali zatečeni pitanjima o projektu, dok neki nisu ni čuli za njega.

 

Jedan od najvećih kritičara projekta e-Beba od njegove najave u RS bio je aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Ni danas nije promijenio mišljenje.

 

“Još prije tri godine sam javno ukazivao da je projekat ‘e-Beba’ skuplji osam do 10 puta od realne cijene. Tada su svi, uključujući i ministra Rajčevića, govorili da lažem. Međutim, dvije godine poslije pokazalo se da od tog projekta nema ništa i da je to bio samo jedan od sumnjivih poslova. Gdje je projekat sada, kako pomaže našim porodiljama”, pita Stanivuković, postavljajući pitanje zašto više niko ne priča o njemu.

 

Stanivuković objašnjava da su najveći problem u svemu nezainteresovane institucije.

 

“Nekoliko godina pažljivo pratim šta rade, ali najveći problem u svemu su institucije koje ne sankcionišu odgovorne jer su i dalje isti ljudi na istim pozicijama, rade isto – i sve im prolazi. Sankcija nije bilo ni za aferu respiratori, niti za pokretnu bolnicu. Međutim, sve ovo ne treba da nas obeshrabruje, jer promjene dolaze i Banja Luka je jedan od tih pokazatelja, ali potrebno je da promjene nastupe na svim nivoima”, kaže Stanivuković.

 

Banjalučki advokat Dario Sandić ističe da je projekat e-Beba još jedna u nizu pljački budžetskih para za nebitne stvari.

 

“E-Beba’ je označavan kao projekat koji će pobijediti bijelu kugu, koji će donijeti prosperitet građanima i olakšati roditeljima roditeljstvo. Međutim, radi se o još jednoj u nizu pljački budžetskih para za nebitne stvari. Ali naručioci se, kao i do sada, neće počešati zbog uzimanja para za nebitne i nefunkcionalne stvari. Jednostavno, opet se vraćamo na početak – jer nemaju nikakve odgovornosti za ovo, kao ni za masu stvari koje su evidentne”, ističe Sandić.

 

Podsjeća kako već odavno kod nas nema nikakve odgovornosti za mnoge druge stvari poput nedostatka vakcina, lijekova, ali i što se, kako navodi, vladin avion vozi kao seoski bicikl, te što nam ministarstva štite tajkune a sudovi banke, što političari bezočno lažu javno i bez imalo stida i odgovornosti.

 

Na informaciju da Inforadar u skladu sa postojećim zakonima nije uspio doći do zvaničnih odgovora iz ministarstava koja su naša pitanja izignorisala, Sandić poručuje da bi novinari trebalo da svaku nepravilnost obavezno javno objavljuju.

 

Vrijedi podsjetiti da je vlast u RS cijelu 2019. godinu koristila kako bi na sav glas najavljivala e-Bebu. Ministri, pa čak i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, doslovno su se takmičili kome će pripasti titula glavnog najavljivača projekta.

 

Premijer RS je volio reći da je projekat e-Beba “neophodan za Republiku Srpsku” te da a oni koji misle da je to preskupo” ne razmiju da je to je “stvar tendera a ne stvar predsjednika Vlade RS”.

 

Gotovo dvije i po godine od početka projekta više nije pitanje ni skupoće, ni napumpavanja cijena, već ono najosnovije: šta se dogodilo s projektom uopšte i gdje je i kako završilo 800.000 maraka koje su platili građani ovog entiteta?

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!