Kako do zelenih potvrda

Bh. građani se snalaze za vakcinu: Cijepljeni u RH i Srbiji dobivaju potvrdu, ali ne i COVID pasoš

Hronika12.06.21, 10:19h

Bh. građani se snalaze za vakcinu: Cijepljeni u RH i Srbiji dobivaju potvrdu, ali ne i COVID pasoš
Građanima BiH cijepljenima u Srbiji na e-mail stiže potvrda o cijepljenju na kojoj se nalazi i QR kod koji, kad se očita, prikaže samo da je potvrda valjana (zelene boje). Na njoj nema ostalih podataka o detaljima cijepljenja ni o drugom COVID statusu - jeste li preboljeli COVID ili kakav je status vašeg PCR ili nekog drugog testa

 


Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu odobrili uvođenje digitalnih zelenih potvrda od 1. jula.

 

Tu je inicijativu Evropska komisija iznijela 17. marta, nakon čega je pokrenut hitan postupak za uvođenje potvrda. Cilj inicijative uspostava je jedinstvenih evropskih pravila prekograničnog kretanja uoči ljetne turističke sezone kako bi se ponovno potaknula putovanja i pokrenuo gospodarski oporavak uklanjanjem nedoumica koje kod putnika stvaraju različita nacionalna određivanja karantena, testiranja i ostalih mjera, piše Večernji list BiH.

 

Pravila u susjednim zemljama

 

Digitalna zelena potvrda koja će se primjenjivati na rok od 12 mjeseci dokazivat će tri stvari; da je osoba preboljela koronu, da je cijepljena ili ima negativan test u posljednja 72 sata. Neće biti preduvjet za slobodno kretanje te se neće smatrati putnom ispravom. EU je problem s COVID putovnicama riješio, a što je s građanima BiH?

 

U BiH nije samo problem nedostatak cjepiva, za koje se građani sami snalaze u susjednim zemljama, problem su i COVID putovnice. Naime, građani iz BiH koji su se cijepili u Hrvatskoj ili Srbiji neće dobiti digitalne COVID putovnice. To pravo može im osigurati samo BiH.

 

Naime, kao što je već poznato, građani BiH masovno odlaze na cijepljenje u Srbiju i RH nakon što su te zemlje dopustile imunizaciju i bez prijave ili u slučaju RH - s osobnim identifikacijskim brojem (OIB).

 

- Prema podacima iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobe koje nemaju obvezno zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj ne mogu dobiti EU digitalnu COVID potvrdu u Hrvatskoj - kazali su za bljesak.info iz Zavoda za javno zdravstvo RH.

 

Zavod im izdaje potvrdu da su cijepljeni na osnovi koje bi im BiH trebala izdati COVID putovnicu.

 

Svi oni koji su se cijepili u Hrvatskoj dobili su interni dokument na kojem je navedeno o kojoj dozi i vrsti cjepiva je riječ, no to nije službeni certifikat.

 

Građanima Srbije od 12. maja u državnom e-sustavu dostupan je digitalni zeleni certifikat – potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na COVID-19. Uz osobne podatke – ime, prezime, JMBG, spol te broj putovnice - digitalni zeleni certifikat sadrži i podatke o cijepljenju, broju primljenih doza te datume cijepljenja i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

 

Procedura preuzimanja tog elektroničkog dokumenta podrazumijeva da su građani prethodno registrirani na portalu e-Uprava, gdje, nakon provjere osobnih podataka, ostavljaju svoju e-mail adresu, na koju poslije nekoliko minuta sustav šalje certifikat. Očitavanjem QR koda na digitalnom zelenom certifikatu dostupni su statusi o cijepljenju dvjema dozama.

 

Građanima BiH cijepljenima u Srbiji na e-mail stiže potvrda o cijepljenju na kojoj se nalazi i QR kod koji, kad se očita, prikaže samo da je potvrda valjana (zelene boje).

 

Na njoj nema ostalih podataka o detaljima cijepljenja ni o drugom COVID statusu - jeste li preboljeli COVID ili kakav je status vašeg PCR ili nekog drugog testa.

 

Pripreme u BiH

 

COVID putovnice u BiH trebale bi biti po uzoru na one iz EU-a. BiH gotovo ni u čemu nema jedinstvenu bazu podataka, pa ni o onima koji su preboljeli COVID ili su cijepljeni u zemlji ili inozemstvu.

 

Ministarstvo civilnih poslova BiH kontaktiralo je predstavnike više institucija i počelo s pripremom plana za izdavanje COVID putovnica, koje se očekuju najkasnije do kraja jula, potvrđeno je iz Ministarstva. Hoće li se ovaj rok ispoštovati, ostaje vidjeti.

 

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još