Odluka stupa na snagu 13. juna

Njemačka skinula BiH sa liste rizičnih zemalja: 'Nakon dugog lockdowna možemo se radovati putovanjima'

Front11.06.21, 20:05h

Njemačka skinula BiH sa liste rizičnih zemalja: 'Nakon dugog lockdowna možemo se radovati putovanjima'
Putnici koji ulaze u Njemačku avionom moraju prije polaska pokazati negativan rezultat testa, dokaz o vakcinaciji ili dokaz da su prebolovali korona virus, bez obzira na to jesu li proveli vrijeme u rizičnom području, poručuju iz Instituta Robert Koch

 

Njemačka je skinula BiH sa liste rizičnih zemalja odnosno liste zemalja s visokim rizikom od zaraze korona virusa.

 

Institut Robert Koch je danas objavio 19 zemalja i regija koje se više ne smatraju rizičnim područjima zahvaljujući niskoj stopi zaraze korona virusom.

 

Kako se navodi, zemlje koje su uklonjene sa liste rizika putovanja uključuju Jermeniju, Austrija, Azerbejdžan, BiH, Kanadu, Kipar, Kosovo, Liban, Moldaviju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Ukrajinu i SAD.

 

Neke regije u Portugalu, Norveškoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Švajcarskoj takođe se više ne smatraju rizičnim regijama.

 

"Putnici koji ulaze u Njemačku avionom moraju prije polaska pokazati negativan rezultat testa, dokaz o vakcinaciji ili dokaz da su prebolovali korona virus, bez obzira na to jesu li proveli vrijeme u rizičnom području", dodaju iz Instituta Robert Koch.

 

Kako se ističe, odluka stupa na snagu 13. juna.

 

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mass danas je rekao da na mnogim mjestima broj infekcija opada, a sve više i više građana se vakciniše.

 

"Nakon dugog perioda lockdowna, možemo se radovati većoj normalnosti, a to se odnosi i na putovanja", rekao je Maas.

 

Kako prenosi portal Klix za sada nije poznato da li će doći do izmjena za državljane BiH koji žele turistički ili iz nekog drugog razloga putovati u Njemačku s obzirom da se današnja odluka odnosi samo na putovanja za njemačke državljane.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!