Covid potvrde

Evropski parlament odobrio digitalne certifikate za putovanja od 1. jula

Hronika09.06.21, 12:20h

Evropski parlament odobrio digitalne certifikate za putovanja od 1. jula
Države članice neće moći nametati dodatna ograničenja putovanja za one koji imaju potvrdu, poput karantina, samoizolacije ili testiranja, osim ako su ona srazmjerna i nužna radi zaštite javnog zdravlja

 

Evropski parlament danas je usvojio odluku o digitalnim COVID potvrdama koje će olakšati putovanja unutar Evropske unije počev od 1. jula.

 

- Države članice EU se ohrabruju se da se suzdrže od nametanja dodatnih ograničenja, osim ako su strogo nužna i razmjerna, a ohrabrujuće je da neke tu potvrdu već izdaju, kazao je predsjednik Odbora za građanske slobode i izvestilac Huan Fernando Lopez Agilar.

 

Kako je saopšteno, potvrdu će izdavati nacionalne službe i one će biti besplatne. Biće dostupne u digitalnom i papirnom obliku i sadržaće QR kod. Ova potvrda će pokazati da je osoba vakcinisana, da ima nov negativan rezultat testiranja ili da se oporavila od COVID-19.

 

Dodaje se takođe da potvrda neće biti preduslov za slobodno kretanje, te se neće smatrati putnom ispravom.

 

- Zajednički okvir EU-a osiguraće interoperabilnost i provjerljivost potvrda u cijeloj Uniji te onemogućiti njihovo krivotvorenje i prevare, saopšteno je u evropskom Parlamentu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!