Hoće li pravo i pravda biti zadovoljeni

Vidović: Šta ako se Ratko Mladić ne pojavi na izricanju presude?

Hronika08.06.21, 15:25h

Vidović: Šta ako se Ratko Mladić ne pojavi na izricanju presude?
Denis Džidić, urednik BIRN-a koji godinama prati rat Tribunala i Mehanizma nakon njega, kazao je da postoji vjerovatnoća da se Mladić ne pojavi na izricanju presude, ali je dodao da konačne informacije o tome nema

 

Vasvija Vidović, pravnica, koja je godinama i bila uključena u rad Tribunala u Haagu kazala je da vjeruje da će pravo i pravda biti zadovoljeni u konačnoj presudi Ratku Mladiću.

 

“Nadam se da hoće. Ne mogu da vjerujem da ona može biti izmijenjena u bitnim dijelovima. Nadam se da hoće”, istaknula je Vidović.

 

Denis Džidić, urednik BIRN-a koji godinama prati rat Tribunala i Mehanizma nakon njega, kazao je da postoji vjerovatnoća da se Mladić ne pojavi na izricanju presude, ali je dodao da konačne informacije o tome nema.

 

“Nemamo konačnu informaciju. Odbrana je tražila odgodu, advokati su tražili da se odgodi jer Mladić želi da obojica advokata budu prisutni. Signal je da je odobrana rekla da će pravni savjetnik biti prisutan. To je signal da će biti prisutan – ali nemamo informacija”, dodao je.

 

Vidović je rekla da se velika većina optuženika pojavljivala na sudu.

 

Vidović: To nije smetnja…

 

“Ako se ne pojavi – to nije smetnja za izricanje presude. Naravno, ako bilo ko pravi incidente, bit će odstranjen, bilo ko i presuda će bit izrečena u odsustvu”, izjavila je.

 

Džidić je dodao da je ovo jedan od najdugotrajnijih procesa, te da je Maladić bio u lošem zdravstvenom stanju i kada je bio uhapšen i izručen.

 

“Sjećamo se Mladića kako se zahvaljuje što mu je Haški Tribunal spasio život medicinskim tretmanom”.

 

Džidić je pojasnio da su ranija suđenja bila teža zbog dokazivanja.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!