SAOPĆENO IZ OPĆE BOLNICE

Na liječenje u Tursku besplatno, sa uputnicom i zdravstvenom knjižicom: Uspostavljena saradnja turskih i sarajevskih ortopeda

Hronika04.06.21, 15:58h

Na liječenje u Tursku besplatno, sa uputnicom i zdravstvenom knjižicom: Uspostavljena saradnja turskih i sarajevskih ortopeda
Cilj ove saradnje je da se pomogne djeci iz cijele BiH i regiona da bi im se olakšalo i omogućilo liječenje u Turskoj. Projekt bi bio besplatan i na humanitarnoj osnovi, a pacijenti bi dolazili s uputnicom i zdravstvenom knjižicom

 

 


Specijalista ortopedije i traumatologije sa Pedijatrijske klinike 'Ortopediatri' u Istanbulu prof. dr. Muharrem Inan održao je zanimljivo predavanje o dječijoj ortopediji i traumatologiji, za ljekare Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' u Sarajevu.

 


Tom prilikom kazao je da u Turskoj, ali i u čitavom svijetu, nedostaje specijalista ortopedije te da je imao dosta pacijenata s ovih prostora.


Sa  domaćinom, direktorom Opće bolnice prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem koji je također poznati ortoped, uspostavio je saradnju čiji je osnovni cilj da se pomogne djeci iz cijele BiH i regiona da bi im se olakšalo i omogućilo liječenje u njihovoj državi. Projekt bi bio besplatan i na humanitarnoj osnovi, a pacijenti bi dolazili s uputnicom i zdravstvenom knjižicom, saopćeno je iz Opće bolnice u Sarajevu.


U tom smislu on bi, sa ekipom turskih ljekara koji su već pristali na tu saradnju, dolazio povremeno u  sarajevsku Opću bolnicu gdje bi se radili određeni operativni zahvati i razmjenjivala stručna iskustva.


Direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović zahvalio je turskom kolegi za dolazak i želju da pomogne u liječenju najmlađih pacijenata, sa ortopedskim deformitetima. Uspostavljenu saradnju je ocijenio odličnom jer bi se pacijentima koji imaju teške deformitete, adekvatnim operativnim zahvatima mogao riješiti veliki problem.


Izrazio je nadu da će na taj način biti smanjen odlazak naših građana na liječenje u inostranstvo, bar u domenu dječije ortopedije.


Profesor Inan ima 23 godine ortopedskog iskustva, a posljednjih deset godina se isključivo bavi dječijom ortopedijom i traumatologijom. Stručna znanja i iskustva sticao je, osim Turske, i u Italiji, Americi i Rusiji, a specijalnost su mu dječiji deformiteti.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 55

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još