Percepcija rizika

Centralna banka BiH provela anketu o kreditnoj aktivnosti banaka: Pooštreni uslovi, ali...

Biznis Klub03.06.21, 11:37h

Centralna banka BiH provela anketu o kreditnoj aktivnosti banaka: Pooštreni uslovi, ali...
Kod kredita stanovništvu, primjetno je pooštravanje kreditnih uslova, što se posebno odnosi na kredite za finansiranje nekretnina

 

U prvom kvartalu ove godine, uslovi za kreditiranje stanovništva i preduzeća i dalje su pooštreni, ali s nešto manjim intenzitetom u odnosu na 2020. godinu, pokazuju rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za prvi kvartal 2021. godine koju je provela Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH).

 

Objavljeni rezultati pokazuju da kod preduzeća nije bilo razlike u promjenama za dugoročne i kratkoročne kredite, a kao glavne razloge pooštrenih kreditnih uslova banke su navele faktore vezane za percepciju rizika. Istovremeno, rezultati ukazuju na smanjenje tražnje kredita za preduzeća, što je posebno izraženo kod dugoročnih kredita. U pogledu tražnje kratkoročnih kredita, nakon blagog povećanja u četvrtom kvartalu 2020., u prvom kvartalu 2021. godine ovaj trend je promijenjen i registrovana je manja tražnja.

 

Kod kredita stanovništvu, primjetno je pooštravanje kreditnih uslova, što se posebno odnosi na kredite za finansiranje nekretnina. Razlozi su također usko vezani s percepcijom povećanog rizika od banaka, dok su s druge strane banke izvijestile da ih povećana konkurencija na tržištu prisiljava da ublažavaju kreditne uslove. U pogledu tražnje kredita od strane stanovništva, registrovano je vrlo malo smanjenje, što govori da se tražnja u ovom segmentu postepeno normalizije nakon nepovoljnog trenda u 2020. godini te banke nagovještavaju da će tražnja blago rasti u drugom kvartalu 2021. godine.

 

CBBiH je nedavno pokrenula ovo istraživanje čiji je cilj da se prikupe informacije i stekne uvid u kretanje standarda i uslova kreditiranja komercijalnih banaka te  sagleda ponuda i potražnja za kreditima u Bosni i Hercegovini, o čemu se, u skladu s praksama u Evropskoj uniji, informiše cjelokupna javnost, saopćeno je iz Ureda za komunikacije CBBiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!